1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Rusko získalo od EU plný přístup k severoněmeckému plynovodu OPAL

oil pipeline transneftBrusel - Evropská komise poskytla Rusku plný přístup k severoněmeckému plynovodu OPAL, který vede od baltského pobřeží na české hranice. Po jednáních v Bruselu to oznámil ruský prezident Vladimir Putin.

Přístup k tomuto vedení je pro ruského monopolního vývozce plynu Gazprom klíčem k tomu, aby mohl zvýšit vývoz do Evropy přes svůj plynovod Nord Stream pod Baltským mořem.

"Dohodli jsme se, že budeme moci používat 100 procent (kapacity OPAL), nikoli 50 procent jako dosud," řekl Putin podle agentury Reuters.

Brusel omezoval přístup Gazpromu do plynovodu OPAL, protože podle unijní legislativy musí klíčovým dodavatelům bránit v dominanci v přepravních sítích. Moskva na Brusel naléhala, aby poskytla na OPAL výjimku. Kvůli regulačním omezením je Nord Stream, který má kapacitu 55 miliard krychlových metrů ročně, vytížený jen zhruba z poloviny.

Plynovod OPAL vede trasou dlouhou 470 kilometrů ze severoněmeckého Lubminu k saskému městu Olbernhau u hranic s Českou republikou. Tam se napojuje na český plynovod Gazela, který se otevřel před rokem a který funguje primárně jako tranzitní propojení s jihoněmeckou přepravní soustavou MEGAL.

Brusel také vyšetřuje Gazprom kvůli monopolním praktikám na trzích střední a východní Evropy a vyjadřuje obavy z nového plynovodu South Stream, který Rusko buduje do Evropy přes Balkán. Otázka vyšetřování z monopolních praktik má zatím do vyřešení daleko.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol. Je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí, včetně České republiky, a pokrývá zhruba čtvrtinu evropské poptávky po plynu. Gazprom v Evropě generuje zhruba 55 procent svých tržeb.

31.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...