1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Ruský Gazprom chce koupit dvě elektrárny ve Francii

Gazprom buildingMoskva - Ruská plynárenská skupina Gazprom se zúčastní tendrů na převzetí dvou plynových elektráren rakouské energetické skupiny Verbund ve Francii. Oznámil to mluvčí ruské firmy.

Verbund podle ruského listu Vedomosti v minulosti za tyto dvě elektrárny zaplatil celkem 650 milionů eur (téměř 18 miliard Kč).

Gazprom již delší dobu usiluje o získání elektráren v Evropě. Jeho pokus spojit síly s německou energetickou skupinou RWE v roce 2012 selhal, neboť firmy se nedokázaly dohodnout na společných projektech.

Produkce elektřiny ze zemního plynu je nyní v Evropě pod zvýšeným tlakem kvůli levnější konkurenci ze strany uhelných elektráren. Podle analytiků by se tedy Gazpromu mohlo podařit koupit plynové elektrárny s výraznou slevou.

"Nyní je ideální čas pro vstup do evropské výroby elektřiny ze zemního plynu, protože lze nakupovat majetek s velkou slevou," sdělila agentuře Reuters makléřská společnost Otkritie. "Věříme, že ziskovost plynárenských elektráren by se mohla v brzké době zvýšit. Gazprom navíc bude moct dodávat svým elektrárnám v Evropě vlastní plyn," dodala.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má na vývoz této suroviny z Ruska monopol. Firma je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky a pokrývá zhruba čtvrtinu evropské poptávky po plynu.

11.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...