1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Ruský Lukoil loni zastavil pokles těžby ropy

Lukoil petrol stationMoskva - Ruské ropné skupině Lukoil se loni po třech letech podařilo zastavit pokles těžby ropy. Firmě, která je v Rusku druhým největším producentem ropy, těžba loni vzrostla o jedno procento na 90,8 milionu tun.

To je více než 1,8 milionu barelů ropy denně.

Lukoil se v minulých letech potýkal s poklesem těžby v oblasti západní Sibiře, kde se jeho ropná pole vyčerpávají. Propad se mu však nedařilo kompenzovat produkcí suroviny z nových nalezišť.

Aby firma pokles těžby zastavila, zvýšila svou přítomnost v zahraničních projektech na průzkum a těžbu. Mezi ně patří mimo jiné projekt obřího ropného pole Západní Kurna-2 v Iráku. Pole s vytěžitelnými zásobami ropy kolem 14 miliard barelů by Lukoilu mělo umožnit zvýšit produkci ropy v zahraničí na více než dvojnásobek. Společnost tam chce těžbu zahájit do dubna.

Firma zároveň čelila potížím v podobě omezeného přístupu na příbřežní ropná pole v Rusku, kde sektor energií ovládají firmy, nad nimiž má kontrolu Kreml.

Předloni denní produkce ropy v Lukoilu klesla o 1,5 procenta na zhruba 1,8 milionu barelů ropy denně. Z toho asi 110.000 denních barelů vytěžila v zahraničí, především v Kazachstánu.

Loni firma vytěžila 85,5 milionu tun ropy v Rusku a 5,3 milionu tun v zahraničí.

20.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...