1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Ruský Novatek prý do roku 2025 zvýší produkci kapalného plynu

novatek logoMoskva - Druhý největší ruský producent plynu Novatek v dalších nejméně sedmi letech zdvojnásobí svou očekávanou produkci zkapalněného zemního plynu (LNG) v Arktidě, kde hodlá vybudovat druhý terminál.

Podle agentury Reuters to vyplývá z vládních dokumentů.

Rusko plánuje do roku 2020 zdvojnásobit svůj vývoz LNG. Pomoci by mu v tom měl mimo jiné zákon, který ruší monopol ruského plynárenského gigantu Gazprom na vývoz LNG. Prezident Vladimir Putin novelu podepsal na začátku tohoto měsíce.

Novatek spolu s francouzským Totalem a čínskou CNPC pracuje na projektu terminálu LNG na Jamalském poloostrově v západní části Sibiře. První dodávky plynu se čekají do roku 2017. Počáteční produkce má činit 5,5 milionu tun. Podnik ji ale chce výhledově ztrojnásobit na 16,5 milionu tun.

Ve vládním prohlášení se čtvrtečním datem se ale uvádí, že nedaleko tohoto provozu vnikne na sousedním Gydanském poloostrově druhý terminál na LNG. Také jeho roční produkce bude prý v letech 2020 a 2025 činit 16,5 milionu tun.

Mluvčí firmy se ke zprávě odmítl vyjádřit.

Novatek původně plánoval vybudovat terminál na Gydanském poloostrově společně s Gazpromem. Místní média ale informovala, že tyto plány nevyšly a Novatek se v projektu rozhodl pokračovat sám.

Rusko má na globálním trhu LNG, kterému dominuje Katar, podíl asi 4,5 procenta.

28.12.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...