1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

San Leon má v Polsku dosud nejslibnější vrt břidlicového plynu

bridlicovy plynVaršava - Těžařská společnost San Leon uskutečnila dosud nejslibnější vrt v průzkumu břidlicového plynu v Polsku. Úplný průzkum ložiska poblíž přístavního města Gdaňsk by měl být hotov do podzimu, sdělila firma se sídlem v Dublinu.

Průzkum zdrojů plynu v břidlicových horninách v Polsku se letos výrazně zrychlí, předpověděla tento týden polská společnost United Oilfield Services, která zajišťuje většinu dodávek zařízení a prací na průzkumných vrtech v zemi.

Společnost San Leon uvedla, že počáteční vertikální vrt na ložisku Lewino 1G2 zjistil potenciální vydatnost až 11.300 krychlových metrů denně a po dalším průzkumu horizontálními vrty v podzemí se vydatnost může dostat na zhruba desetinásobek. "Je to dosud nejslibnější vertikální vrt v průzkumu břidlicového plynu v Polsku," řekl podle agentury PAP šéf San Leon Oisin Fanning. S dalšími odhady firma přijde do dvou měsíců a Fanning předpokládá, že vydatnost dosáhne úrovně nutné ke komerčnímu využití.

Dosud nejslibnější vrt v Polsku uskutečnila loni v srpnu společnost Lane Energy Poland, kterou ovládá americký koncern ConocoPhillips. Její vrt u Lemborku v severním Polsku dával kolem 8000 metrů krychlových denně, což ještě na komerční těžbu nestačilo.

San Leon zahájil vrt využívající techniku hydraulického štěpení loni v červenci a uspěl tam, kde ostatní selhali. Firma podle Fanninga použila ve směsi, která proráží horninu a uvolňuje z ní plyn, namísto běžného písku tvrdší keramický materiál, který se nárazem na horninu nedrtí.

United Oilfield Services, která se společností San Leon na vrtu spolupracuje, odhaduje, že letos se počet průzkumných vrtů v Polsku zvýší na 30 z loňských 12. "Je to ale opatrný odhad, vím, že ministerstvo životního prostředí čeká 40 vrtů," řekl šéf firmy Dennis McKee. Celkově firmy v Polsku zatím uskutečnily 50 průzkumných vrtů.

Polsko chce s pomocí zásob plynu v břidlicových horninách snížit závislost na ruském plynu a závislost své produkce energie na uhlí. Průzkumné práce donedávna zdržovaly byrokratické průtahy, které spolu s obtížnými geologickými podmínkami přiměly k odchodu ze země americké firmy Exxon Mobil, Talisman Energy a Marathon.

Kvůli nejasné regulaci a obtížné geologii chce z průzkumu břidlic v Polsku podle zdrojů agentury Reuters odejít rovněž italský koncern Eni. Polský premiér Donald Tusk ke konci loňského roku v zájmu urychlení prací na průzkumu břidlic vyměnil ministra životního prostředí a hlavního geologa.

Spotřeba plynu v Polsku se pohybuje kolem 15 miliard metrů krychlových ročně a většinu suroviny země dováží z Ruska. Zásoby vytěžitelného břidlicového plynu odhadují státní geologové až na 768 miliard metrů krychlových.

28.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...