1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Severočeská vodárenská skončila loni ziskem 359 mil.Kč

water tap 2Liberec/Ústí nad Labem - Loňské hospodaření Severočeské vodárenské společnosti (SVS) skončilo ziskem 359 milionů korun. Zisk byl o 7,5 procenta vyšší než v roce 2012.

Stejně jako v minulých letech investuje firma většinu zisku zpět do obnovy a rozvoje vodohospodářské infrastruktury. O rozhodnutí dnešní valné hromady akcionářů ČTK informoval mluvčí společnosti Jiří Hladík. Za posledních deset let tak firma do obnovy a rozvoje investovala téměř 11,5 miliardy korun.

SVS oslavila loni 20 let existence, vodou zásobuje Ústecký kraj a podstatnou část Libereckého kraje, což je přes 12 procent území státu, kde žije 1,14 milionu obyvatel. Loňské tržby společnosti vzrostly zhruba o čtyři procenta na 1,336 miliardy korun. V roce 2012 hospodařila Severočeská vodárenská se ziskem 334 milionů korun při tržbách 1,285 miliardy korun.

Do investic směřovalo v loňském roce 915 milionů korun, většina peněz byla určena na opravy a modernizaci. K největším akcím patřila intenzifikace Úpravny vody v Meziboří na Mostecku téměř za 110 milionů korun. Většinu investic financovala SVS z vlastních zdrojů, žádné dotace se jí zíkat nepodařilo.

Na letošní rok jsou v plánu investice za 1,25 miliardy. K největším patří pokračující rekonstrukce Úpravny vody Meziboří, mezi stavbami zahajovanými to je rekonstrukce úpravny v Bedřichově za 89 milionů nebo rekonstrukce přivaděče Bílina-Všechlapy za 28 milionů korun. Nejvíc peněz, skoro 196 milionů korun, směřuje na Mostecko. "Naší prioritou je urychlená obnova současného majetku," řekl na jednání akcionářů generální ředitel SVS Bronislav Špičák.

Za těch 20 let existence SVS se objem spravovaného majetku výrazně rozrostl. Jen do výstavby kanalizací a čistíren odpadních vod musela kvůli zpřísnění norem investovat 4,6 miliardy korun. Kanalizace se tak rozrostly o 56 procent na 3800 kilometrů a počet čistíren odpadních vod stoupl více než dvojnásobně na 196. Zároveň ale výrazně poklesla spotřeba vody. Zatímco ještě v roce 1993 prodala SVS v průměru 159 litrů na osobu denně, dnes už je to jen kolem 80 litrů. I to je důvod růstu cen. V letošním roce platí domácnosti za metr krychlový 92,46 Kč, o 3,9 procenta víc než loni.

27.06.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...