1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Shell prodá svůj podíl v druhé největší ropné firmě v Austrálii

shell gas station 1Amsterodam - Britsko-nizozemská ropná společnost Royal Dutch Shell prodá podíl 19 procent v australské ropné firmě Woodside Petroleum Limited za zhruba pět miliardy USD (101,1 miliardy Kč).

Prodej je součástí širšího programu prodeje majetku Shellu, jehož cílem je snížit výdaje a modernizovat operace. Woodside Petroleum je druhou největší ropnou firmou v Austrálii.

Po dokončení prodeje zůstane Shellu ve firmě podíl 4,5 procenta. Polovinu akcií, které Shell prodává, koupí institucionální investoři a druhou polovinu sama firma Woodside, která poté hodlá akcie zrušit.

Shell získal velký podíl ve firmě Woodside v roce 2001, kdy se pokusil firmu převzít. Převzetí však zablokovala australská vláda. Firma od té doby pomalu snižuje svůj podíl a místo toho investuje do vlastních projektů v Austrálii. Těm se hodlá věnovat i nadále.

Shell na počátku roku oznámil, že hodlá letos a příští rok prodat majetek za celkem 15 miliard USD. Doposud Shell prodal nebo nabídl k prodeji majetek za 12 miliard USD v Austrálii, Evropě, Nigérii a Severní Americe.

Podobně jako jiné velké ropné firmy i Shell je pod tlakem investorů, aby snížil rostoucí náklady a vyplatil více peněz akcionářům prostřednictvím dividend a zpětného odkupu akcií. Někteří investoři očekávají, že firma ještě zvýší svůj cíl prodeje majetku. Konkurenční firma BP totiž hodlá prodat majetek až za zhruba 50 miliard USD, napsaly agentury AP a Reuters.

23.06.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...