1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Shell prodává podíly v australském projektu kapalného plynu

shell gas station 1Haag - Nadnárodní energetický koncern Royal Dutch Shell se dohodl na prodeji svých podílů v australském projektu zkapalněného zemního plynu. Za 1,14 miliardy dolarů (zhruba 23 miliard Kč) je prodá firmě z Kuvajtu.

Britsko-nizozemský podnik se zprávou přichází jen pár dnů po tom, co minulý týden varoval před mnohem nižším ziskem za poslední čtvrtletí loňského roku, než s jakým investoři počítali.

Shell uvedl, že kuvajtské společnosti Kuwait Foreign Petroleum Exploration Company prodá osmiprocentní podíl v nalezištích plynu Wheatstone a Iago, a dále podíl 6,4 procenta v souvisejícím projektu Wheatstone na zkapalňování zemního plynu. Státem provozovaná kuvajtská firma je už teď jedním z partnerů ve společném podniku Wheatstone. Kontrolní podíl v něm drží americká společnost Chevron.

"Děláme těžká rozhodnutí v našem celosvětovém portfoliu, abychom zlepšili kapitálovou efektivitu Shellu," řekl podle agentury Reuters nový generální ředitel koncernu Ben van Beurden.

Shell je třetí největší veřejně obchodovanou energetickou společností na světě. Firma ale trpí řadou problémů, včetně rostoucích nákladů na těžbu, stagnací či poklesem cen ropy a plynu a rovněž výrazným poklesem ziskových marží v evropských rafineriích.

Společnost loni sdělila, že v tomto a příštím roce podstatně zvýší proces odprodeje majetku. Podle zdrojů, které minulý týden citoval list Financial Times, by Shell v příštích dvou letech mohl prodat majetek v hodnotě 15 miliard dolarů (zhruba 300 miliard Kč).

24.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...