1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Skupině OMV klesl čtvrtletní zisk o více než polovinu

omv petrol station 1Vídeň - Rakouské ropné a plynárenské skupině OMV klesl v posledních třech měsících minulého roku očištěný provozní zisk o 54 procent na 444 milionů eur (12,1 miliardy Kč), a zaostal tak za odhady. Oznámila to firma.

Hospodaření ovlivnily výpadky v Libyi, ale také rekordně nízké marže v rafinační činnosti a nízké ceny plynu.

Očištěný provozní zisk nezahrnuje jednorázové položky a vliv zásob. Analytici v průzkumu agentury Reuters očekávali, že v loňském posledním kvartálu klesne na 461 milionů eur.

Za celý uplynulý rok se hodnota tohoto zisku snížila o 22 procent na 2,647 miliardy eur. Pokud jde o čistý zisk skupiny, za loňský rok se snížil o dvě procenta na 1,73 miliardy eur. Jen za čtvrté čtvrtletí se ale propadl o 85 procent na 59 milionů eur.

Společnost přesto navrhla zvýšit dividendu za uplynulý rok o pět centů na 1,25 eura na akcii. Zároveň ponechala svůj cíl těžby pro letošní rok, kdy by chtěla dosáhnout těžby v rozmezí 320.000 a 340.000 barelů ropného ekvivalentu denně. Poznamenala přitom, že je nadále velmi obtížné předvídat bezpečnostní situaci v Libyi, která se před občanskou válkou z roku 2011 na celkové produkci OMV podílela jednou desetinou. Loni bylo v této severoafrické zemi několik měsíců blokováno několik ropných přístavů.

OMV patří mezi největší ropné společnosti ve střední a východní Evropě, vlastní například přední rumunskou ropnou společnost Petrom. V České republice působí OMV od roku 1991.

20.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...