1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Slovensko a Ukrajina se připojily k plánu na takzvaný vertikální plynový koridor

gas pipeline1Atény - Slovensko, Ukrajina a Moldavsko se připojily k iniciativě na vytvoření koridoru pro přepravu zemního plynu mezi Řeckem a státy ležícími severně od Řecka.

Řecko se již v roce 2016 dohodlo s Maďarskem, Bulharskem a Rumunskem na rozvoji infrastruktury potřebné k realizaci takzvaného vertikálního plynového koridoru, který by umožňoval obousměrné dodávky plynu mezi těmito zeměmi.

"Vertikální koridor se nyní spojí s transbalkánským plynovodem a umožní dopravu zemního plynu z Řecka do Moldavska a do podzemních zásobníků na Ukrajině," uvedlo moldavské ministerstvo energetiky. Transbalkánský plynovod se využívá k přepravě ruského plynu na Balkán přes Ukrajinu, Rumunsko a Moldavsko. Využití jeho kapacity je však nyní nízké, protože ruská plynárenská společnost Gazprom v roce 2020 přesměrovala dodávky do Turecka prostřednictvím plynovodu TurkStream, napsala agentura Reuters.

Provozovatelé plynovodů na Slovensku, Ukrajině a v Moldavsku podepsali s protějšky z Řecka, Maďarska, Bulharska a Rumunska memorandum s cílem podpořit projekty potřebné pro realizaci vertikálního plynového koridoru, uvedla řecká plynárenská společnost DESFA.

"Očekáváme, že díky účasti v iniciativě vertikálního koridoru uskutečníme dodatečné dodávky plynu z Rumunska do střední Evropy v objemu přes sedm miliard krychlových metrů ročně," uvedl šéf ukrajinského systému pro přepravu plynu Dmytro Lyppa. Dodal, že Ukrajina nyní pracuje s Moldavskem na podmínkách letošního využití dodatečných kapacit transbalkánského plynovodu v objemu šesti milionů krychlových metrů denně.

"Spolupráce na posílení a zvýšení flexibility regionálního plynárenského systému se stává nejvyšší prioritou," uvedla šéfka společnosti DESFA Maria Rita Galliová.

25.01.2024 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...