1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Slovensko již nejedná s Rosatomem o vstupu do jaderného projektu

nuclear power plant1Bratislava - Slovenské ministerstvo hospodářství ukončilo jednání s ruskou společností Rosatom o jejím vstupu do projektu nové jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích.

Do projektu tak může vstoupit jiný strategický investor, napsal server sme.sk.

"Jednání se nepodařilo uzavřít, protože jejich požadavky v tuto chvíli ze strany státu nemůžeme naplnit, a tím pádem jsem jednání ukončili. Ale nevylučujeme obnovení jednání, pokud budou své požadavky modifikovat," řekl v rozhovoru pro agenturu SITA ministr hospodářství Tomáš Malatinský. Stát již tak nevede s Rosatomem exkluzivní jednání.

Hlavním problémem se stala otázka garance výkupních cen elektřiny z nové elektrárny. Ta byla jednou z podmínek společnosti Rosatom pro vstup do projektu. Současné vedení ministerstva však s garancí nesouhlasí.

Projekt podle ministra nadále pokračuje. "Celá činnost kolem tohoto projektu pokračuje nadále se současnou vlastnickou strukturou. To znamená, že máme partnera ČEZ a nadále se pracuje na environmentální studii," dodal Malatinský.

Slovensko si za partnera pro výstavbu nové jaderné elektrárny původně vybralo ČEZ. Za tímto účelem vláda a ČEZ založily v roce 2009 společný podnik Jadrová energetická spoločnosť Slovenska (JESS), ve kterém česká firma drží 49 procent akcií a ve kterém má i manažerskou kontrolu. Letos v lednu ČEZ ovšem oznámil, že prioritou pro něj je příprava výstavby dvou bloků jaderné elektrárny Temelín. Ve slovenském projektu měl českou firmu nahradit Rosatom.

02.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...