1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Solární byznys v ČR čeká nejistý rok, výkon by opět mohl růst

solar-panels2Praha - Solární byznys v Česku letos čeká nejistý rok, instalovaný výkon elektráren by ale mohl opět vzrůst o desítky MWp stejně jako loni, především díky podnikatelskému sektoru.

Pro podnikatele a právnické osoby totiž nebude na rozdíl od fyzických osob licence omezujícím faktorem, sdělil ČTK tajemník České fotovoltaické asociace (ČFA) Tomáš Baroch. Většina z těch, kteří měli zájem o výstavbu solárních elektráren, už tak ale podle Barocha učinili v době, kdy byla fotovoltaika podporována, přesto je zde stále prostor pro nové instalace. ČFA zastupuje převážně majitele malých střešních solárních instalací.

Letošní rok bude podle Barocha ovlivněn faktem, že nové provozovny již nebudou podporovány. Přesto však existují instalace, které mají ekonomickou návratnost. Nutnou podmínkou je maximální využití vlastní vyrobené elektřiny, a to minimálně z 80 až 90 procent. V takovém případě pak úspory v platbách za elektřinu dosahují takových hodnot, že se investice do fotovoltaické elektrárny vyplatí a návratnost se může pohybovat v horizontu deseti let.

Baroch uvedl, že v solárních elektrárnách podnikatelů se spotřeba realizuje přes den a můžou tak naplno využít produkci elektrárny ke snížení svých výdajů za elektřinu. Na těchto objektech se předpokládá výstavba větších elektráren v řádech desítek kWp.

"Tyto velké instalace mají oproti malým nespornou výhodu v nižší ceně v přepočtu na jeden instalovaný kWp, čímž mají podstatně lepší ekonomiku provozu a rychlejší návratnost. Navíc drtivá většina těchto subjektů je plátcem daně z přidané hodnoty (DPH), a tudíž je pro ně vstupní investicí cena bez DPH," míní Baroch.

Naopak malé instalace na rodinných domech jen obtížně splňují podmínku maximální vlastní spotřeby. V době, kdy fotovoltaická elektrárna produkuje nejvíce energie, je totiž dům většinou prázdný a systémy akumulace energie pro pozdější použití jsou stále nákladnou záležitostí.

V sousedním Německu, které má největší instalovaný výkon solární energetiky na světě, instalovaný výkon nových fotovoltaických zařízení v loňském roce klesl o 55 procent. Zafungovaly tak vládní předvolební snahy o zabrzdění překotné expanze nákladných solárních zdrojů, kterou němečtí spotřebitelé pociťují čím dál tíživěji na svých účtech za elektřinu.

17.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...