1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Spojené arabské emiráty uvažují o dovozu plynu ze Severní Ameriky

gas pipelineLondýn - Spojené arabské emiráty uvažují o možnosti dovážet zemní plyn ze Severní Ameriky. Podle agentury Reuters to řekl ministr SAE pro ropu. Těžby plynu a ropy z břidlic prochází v USA prudkým rozvojem.

Spojené státy a Kanada z břidličných formací získávají rekordní množství plynu. Severoamerické ceny to tlačí dolů na úroveň, která přitahuje pozornost zahraničních investorů.

Globální poptávka po plynu se zvyšuje a američtí těžaři a kupci v Číně, Chile, Francii, Japonsku, Španělsku a Tchaj-wanu podepsaly nedávno za zavřenými dveřmi zhruba desítku dlouhodobých dohod, z nichž každá jde do miliard dolarů, napsal Reuters.

"Můžeme následovat stejný trend a uvažovat o investicích ve Spojených státech a v Kanadě, abychom dostali část tohoto plynu domů," sdělil podle Reuters na konferenci v Londýně ministr SAE pro ropu Suhajl bin Muhammad Mazrúí.

Spojené arabské emiráty jsou členem kartelu zemí vyvážejících ropu (OPEC). Rychle rostoucí poptávka po plynu a pomalé zvyšování jeho těžby ale způsobily, že země se v posledních několika letech stala čistým dovozcem plynu. Do kanadského sektoru ropy a zemního plynu už investovala vládou kontrolovaná společnost Abu Dhabi National Energy Company (TAQA). Do projektů na vývoz severoamerického zemního plynu se ale zatím oficiálně nezapojila.

30.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...