1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Spotřeba stlačeného plynu CNG loni vzrostla o 44 procent

cng logoPraha - Spotřeba stlačeného zemního plynu (CNG) pro automobily se v loňském roce v Česku zvýšila meziročně o 44 procent na zhruba 22 milionů metrů krychlových. Za posledních pět let se ztrojnásobila.

ČTK o tom informoval Český plynárenský svaz (ČPS). V ČR na stlačený zemní plyn jezdí více než 6700 vozů. To je o 2000 více než před rokem.

"Výsledky vysoce předčily naše očekávání, ještě v prosinci jsme věřili opět jen asi ve dvacetiprocentní nárůst. CNG je v současnosti nejekonomičtější palivo, pokud by například všechny vozy v ČR přešly z benzinu na CNG, klesly by náklady na provoz vozů asi o 200 miliard korun a to nepočítám úspory za výrazné snížení emisí," uvedl místopředseda Rady ČPS a člen představenstva firmy E.ON Jiří Šimek.

Nejčastějším důvodem pořízení CNG vozidel je podle Šimka velké snížení nákladů na provoz. Cena CNG je zhruba poloviční oproti benzinu či naftě. Toho si jsou motoristé vědomi, a proto si CNG vybírají například firmy s velkými autoparky, spediční firmy a dopravní podniky, dodal Šimek.

Podle Evropské plynárenské asociace Eurogas se spotřeba CNG v Evropě může do roku 2035 zvýšit až sedminásobně.

Stlačený zemní plyn se používá jako motorové palivo místo benzinu, nafty nebo LPG. Vyrábí se stlačením zemního plynu v kompresních zařízeních.

27.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...