1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Teplárna Strakonice loni snížila náklady, vytvořila zisk

teplaren 4Strakonice - Teplárna Strakonice loni do modernizace investovala přes 177 milionů korun. I když celkové výnosy meziročně klesly na 430 milionů korun, podařilo se vedení společnosti úspornými opatřeními a rozpuštěním rezerv vytvořit zisk 12,9 milionu.

Vyplývá to z výroční zprávy společnosti, kterou ze 79 procent vlastní město.

Teplárna od roku 2009 na modernizaci kotlů K1 a K2 vynaložila 368,374 milionu korun, letos půjde na dokončení rekonstrukce kotle K1 přes 70 milionů korun. "V listopadu byla dokončena rekonstrukce kotle K2 a jeho zkušební provoz úspěšně skončil koncem minulého měsíce," řekl ČTK předseda představenstva a generální ředitel teplárny Aleš Seitz.

Nové kotle budou mít vyšší účinnost a lepší výsledky. Teplárna tak nejen splní ekologické požadavky EU, ale chystá se tak na složité období. "Na trhu významně klesla cena elektřiny, což je důsledek fotovoltaiky a dalších záležitostí. Změní se poměr tržeb z výroby tepla a elektřiny. V současné době se zvýšily tržby za teplo na 72 procent a tržba za elektřinu klesla na 28 procent. Dříve poměr býval 60:40," uvedl ředitel.

Na kotle, jež přijdou na 472 milionů korun, získala společnost dotaci 142 milionů korun. Třistamilionový úvěr, který si na investici musela vzít, bude splácet do roku 2022. Modernizace kotlů bude pokračovat do roku 2015.

Teplárna loni prodala 669 terajoulů tepla. Mírný meziroční nárůst byl způsoben nižší průměrnou teplotou v topném období. Ceny tepla pro domácnost zvýšila o pět procent na 564,60 korun, což byl loni průměr teplárenských společností v Česku.

Od roku 2013 už neplatí garantovaná smluvní cena pro nákup uhlí. Odvíjí se od vzorce. Do něj vstupuje cena černého uhlí obchodovaného na mezinárodní energetické burze, což představuje pro teplárnu riziko, protože cenový růst komodity má zásadní vliv na cenu tepla a elektřiny. "Pokud v následujících letech dojde k extrémním eskalacím cen paliv, bude zapotřebí zvýšit ceny tepla a elektřiny pro odběratele, což sníží konkurenceschopnost produktů teplárny," konstatuje ve výroční zprávě představenstvo společnosti.

Základní kapitál teplárny, která je v provozu od roku 1954, je 191,6 milionu Kč. Společnost zaměstnává 214 lidí.

12.06.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...