1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Těžba ropy v Rusku v květnu pátý měsíc za sebou klesla

Oil Well6Moskva - Těžba ropy v Rusku se v květnu ve srovnání s předchozím měsícem snížila o 0,1 procenta na 10,53 milionu barelů denně a nižší byla již pátý měsíc za sebou.

Důvodem je pokles těžby ze starších polí v západní Sibiři, oznámilo dnes ruské ministerstvo energetiky. Těžba ropy loni v prosinci stoupla na nový rekord od rozpadu Sovětského svazu a dosáhla 10,63 milionu barelů denně.

Od konce loňského roku těžba stabilně klesá a délka poklesu je nejdelší za několik let. To je varovný signál pro vládu, protože výnosy z prodeje ropy zajišťují asi polovinu rozpočtových příjmů země.

Celková těžba v tunách se však mírně zvýšila a dosáhla 44,535 milionu tun. V dubnu to bylo 43,119 milionu tun. Vývoz ropy prostřednictvím monopolního provozovatele ropovodů Transněfť klesl v květnu na 17,465 milionu tun z dubnových 17,578 milionu tun.

Ruská vláda se snaží pokles těžby zastavit a vytvořila již nový systém zdanění. O návrhu se má jednat tento týden.

Pokles těžby v Rusku je v kontrastu s růstem těžby v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), kde naopak těžba v květnu stoupla nejvýše za tři měsíce. Největší vývozce, Saúdská Arábie, podle zdrojů mírně zvýšil těžbu kvůli vyšší spotřebě doma.

Nižší těžbu zaznamenaly dva největší těžaři v Rusku, Rosněfť a Lukoil. Obě firmy nejsou schopny nahradit slábnoucí těžbu z polí v západní Sibiři, kde Rusko těží zhruba 80 procent svého celkového objemu. Těžba Rosněfti klesla o 0,4 procenta a Lukoilu o 1,2 procenta.

Těžba zemního plynu v Rusku se v květnu snížila na 1,71 miliardy metrů krychlových denně z 1,73 miliardy metrů krychlových v dubnu. Těžba Gazpromu, který je největším producentem plynu na světě, klesla podle agentury Reuters na 1,15 miliardy metrů krychlových denně z 1,16 miliardy v předchozím měsíci.

12.06.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...