1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Těžební koncern Shell se možná zbaví majetku za miliardy dolarů

shell gas station 1Londýn - Nadnárodní energetický koncern Royal Dutch Shell by v příštích dvou letech mohl prodat majetek v hodnotě 15 miliard dolarů (zhruba 300 miliard Kč), a to včetně několika ropných nalezišť v Severní moři.

S odvoláním na nejmenovaný zdroj blízký společnosti o tom informoval list Financial Times. Shell i jiné ropné firmy se potýkají s rostoucími náklady a stále častěji čelí tlaku investorů, aby omezily výdaje.

Britsko-nizozemský koncern, v jehož čele před dvěma týdny stanul nový generální ředitel Ben van Beurden, se vedle několika severomořských polí prý zbaví také části majetku v oblasti zpracování ropy a některých projektů, které jsou v počátečních fázích a "jejichž rozvoj má smysl pro ostatní".

Shell se podle agentury Reuters nechtěl ke zprávě britského finančního listu vyjadřovat.

Hospodaření Shellu v uplynulých měsících nepříznivě ovlivňovaly vyšší náklady na průzkum a nižší marže z rafinerské činnosti. Společnost v říjnu sdělila, že v tomto a následujícím roce "podstatně" zvýší proces odprodeje majetku.

Podle analytiků by koncern mohl k prodeji nabídnout některá zařízení na těžbu ropy v Nigérii a podíl 23,1 procenta v australské skupině Woodside Petroleum. Od konce loňského roku, kdy nynější ředitel začal pracovat vedle odcházejícího šéfa Petera Vosera, firma zrušila plán výstavby terminálu na zkapalněné pohonné látky ve Spojených státech. Mezi investory to vyvolalo naději, že firma omezí výdaje.

21.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...