1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Total potvrdil investici do těžby břidlicového plynu v Británii

total logo1Paříž - Francouzský ropný koncern Total potvrdil, že koupil podíl 40 procent na dvou licencích na těžbu břidlicového plynu v Británii.

Stal se tak první velkou nadnárodní energetickou firmou, která se rozhodla zkoumat možnosti těžby břidlicového plynu v zemi. Británie je považována za jednu z evropských zemí s největšími možnostmi pro rozvoj těžby plynu a ropy z nekonvenčních zdrojů.

Jedním z partnerů Totalu při průzkumu má být firma Dart Energy. Ta již dříve uvedla, že Total by za projekty ve východní Británii měl zaplatit 48 milionů USD (962,4 milionu Kč).

Polsko a Británie jsou zatím v Evropě jediné dvě země aktivní v průzkumu těžby plynu z břidlic. Ostatní země váhají, neboť se obávají dopadu na životní prostředí. Plyn z břidlic se těží obvykle prostřednictvím hydraulického štěpení, neboli frakování. Při této metodě se plyn a ropa vázaná v horninách dostává ven pomocí stlačené tekuté směsi obsahující vodu, písek a chemikálie. Podle kritiků to může znečistit dodávky vody a zničit nedotčené části přírody a vyvolat malé zemětřesení.

Britští geologové odhadují, že v severní části Anglie může být téměř 37 bilionů metrů krychlových plynu. Pokud by Británie byla schopná vytěžit deset procent odhadovaných rezerv, mohlo by to podle BBC uspokojit poptávku v zemi na 50 let.

Total je pátou největší ropnou firmou na světě s akciemi na burze. Působí ve více než 130 zemích a má 97.000 zaměstnanců.

Takzvaná břidlicová revoluce v posledních letech zařídila USA soběstačnost v plynu, omezila americkou závislost na dovozu ropy a prudkým zlevněním plynu přeměnila tamní energetický trh. Zdroje vázané v hlubokých břidlicích začínají využívat další země světa, jako je Čína, Argentina, Rusko, Polsko nebo Ukrajina. Země jako Francie a Česká republika kvůli obavám o životní prostředí a odporu zelených aktivistů uvalily na průzkum břidlic moratoria.

17.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...