1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Třebíčský Tedom chce s polskou firmou Polimex-Mostostal založit společný podnik

Tedom trebíc logoBrno - Třebíčský výrobce kogeneračních jednotek Tedom chce spolu s polskou firmou Polimex-Mostostal, která je částečně vlastněná státem, založit společný podnik Polimex PV2. Záměr posuzuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který o tom informoval na svých internetových stránkách.

"K navrhovanému spojení soutěžitelů dochází zejména v oblasti poskytování služeb energetického outsourcingu na území Polské republiky. Rozhodnutí ve výše uvedené věci dosud nebylo vydáno," uvedl úřad na svých stránkách.

Firma Tedom přes 30 let produkuje kogenerační jednotky, tedy zařízení na kombinovanou výrobu elektřiny a tepla. Skupina má čtyři výrobní závody v České republice a několik zahraničních obchodních poboček, nejvýznamnější v Německu. Další členové skupiny působí v Polsku, USA, Kazachstánu a na Slovensku. Hlavním akcionářem je od roku 2020 česká investiční společnost Jet Investment, která skupinu drží skrze svůj fond Jet 2.

Jet Investment se od vzniku v roce 1997 specializuje na vyhledávání investičních příležitostí do středně velkých společností výrobního průmyslu, které považuje za perspektivní. Spolupodílníky jsou Igor Fait, Lubor Turza, Libor Šparlinek a Marek Malík. Ve fondech kvalifikovaných investorů spravuje aktiva 12 miliard korun.

Polská firma Polimex-Mostostal působí podle svých internetových stránek v energetickém, ropném a chemickém průmyslu a stavebnictví. Hlavními akcionáři firmy jsou polské energetické společnosti Enea, Energa, PGE Polska a PGNiG Technologie, které jsou v majetku státu.

Jak na podzim řekl webu Seznam Zprávy ředitel Tedom Ladislav Zeman, společný podnik by měl budovat a provozovat portfolio kogeneračních jednotek a teplárenským a průmyslovým firmám dodávat teplo a elektřinu.

01.02.2024 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...