1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Turecko je blízko dohodě s Čínou o výstavbě nové jaderné elektrárny

nuklearna elektrarenAnkara - Turecko je blízko dohodě s Čínou o výstavbě nové jaderné elektrárny, která by měla posílit snahy Turecka o snížení dovozu ropy a plynu. Předpokládá se, že rozhovory budou dokončeny v nejbližších měsících, uvedl turecký ministr energetiky Alparslan Bayraktar.

Zástupci Číny už navštívili místo poblíž hranic s Bulharskem a Řeckem, na kterém by jaderná elektrárna mohla stát.

"S čínskou společností už jednáme dlouho," řekl Bayraktar novinářům. Dodal, že smlouva o jaderném programu s Čínou by měla být uzavřena brzy.

Podle dohody by Čína postavila jadernou elektrárnu, která by zřejmě byla třetí v zemi. První staví Rusko na pobřeží Středozemního moře, druhá na pobřeží Černého moře je zatím ve fázi plánování. O výstavbu druhé má zájem ruský Rosatom a firmy z Jižní Koreje, uvedl Bayraktar.

Turecko považuje jadernou energii za důležitou pro snížení nákladů na dovoz energií. Tyto náklady v loňském roce činily téměř 80 miliard dolarů (1,8 bilionu Kč).

Bayraktar uvedl, že konečným cílem je zvýšit kapacitu výroby elektřiny z jádra na 20 gigawattů, což je téměř čtyřnásobek toho, co by měla vyrábět elektrárna Akkuyu, až bude v plném provozu. Ke splnění tohoto cíle bude podle ministra země potřebovat i malé modulární reaktory, známé jako SMR, o celkové kapacitě pět gigawattů.

"Rádi bychom v Turecku vytvořili širší jaderný ekosystém," prohlásil Bayraktar. "Jádro potřebujeme pro úspěšnou transformaci energetiky do roku 2050," dodal. Vláda očekává, že v této době bude turecká ekonomika uhlíkově neutrální.

19.09.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...