1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Ukrajina splatila část dluhu za dodávky ruského plynu

UkraineFlagKyjev - Ukrajina splatila část dluhu za únorový dovoz ruského plynu a má dostatek zásob této suroviny i na letní období. Novinářům to dnes řekl ukrajinský ministr energetiky Jurij Prodan.

Kyjev za únorové dodávky zaplatil ruskému plynárenskému monopolu Gazprom zhruba 90 milionů dolarů (asi 1,8 miliardy Kč), stále mu ale dluží ještě asi 350 milionů USD.

Podle ministra dluží Ukrajina za loňské dodávky plynu asi 1,5 miliardy dolarů. Splátkový kalendář pro úhradu těchto závazků bude podle agentury Reuters vypracován, jakmile se vláda dohodne o půjčce s Mezinárodním měnovým fondem (MMF). Ten výměnou za pomoc požaduje reformu energetického sektoru.

Gazprom odhadl dluh Ukrajiny na 1,8 miliardy USD. Minulý týden sdělil, že by Ukrajina měla použít finanční pomoc slíbenou od západních zemí na uhrazení dluhů za plyn. Gazprom, který má monopol na vývoz plynu z Ruska, na začátku měsíce také naznačil, že by mohl vypuknout nový konflikt kvůli platbám a dodávkám plynu, podobný sporům v letech 2006 a 2009, kdy byly zastaveny dodávek plynu pro Ukrajinu a evropské spotřebitele. Gazprom však dodal, že nemá zájem takové spory obnovovat.

Prodan popřel, že by mohl znovu vzniknout podobný konflikt. "Do této chvíle jsme neobdrželi žádná prohlášení podobné povahy."

V podzemních zásobnících má Ukrajina podle ministra nyní zhruba 7,9 miliardy metrů krychlových plynu. To je podle něj dostatečné množství pro nadcházející letní období.

Ministr také prohlásil, že těžba plynu, kterou v Černém moři zajišťuje společnost Chornomornaftogaz, pokračuje normálně a snahy Ruska o převzetí kontroly nad Krymem na to nemají žádný vliv.

Dodávky jaderného paliva z Ruska pro 15 ukrajinských jaderných reaktorů prý také pokračují normálně, stejně jako přeprava vyhořelého paliva ze země.

19.03.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...