1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ÚS rozhodne o stížnosti na regulaci větrníků v Ústeckém kraji

windfarm fullBrno - Do sporu o regulaci nových větrných elektráren v Ústeckém kraji dnes možná zasáhne Ústavní soud. Oznámí, jak rozhodl o stížnosti obce Petrovice, které vadí přísná omezení pro stavbu větrníků s výškou nad 35 metrů.

Obec proto požadovala zrušení části krajských zásad územního rozvoje, avšak Nejvyšší správní soud (NSS) v roce 2012 její návrh zamítl.

Zásady územního rozvoje schválené v roce 2011 výslovně nestanovily žádné zóny bez větrné energie. Obsáhle však popisují území, v nichž má před budováním větrných elektráren přednost ochrana přírody a krajiny. Dále zásady vymezují dvoukilometrové pásmo kolem rekreačních objektů a tříkilometrovou zónu kolem všech zastavěných území, lázní či památek.

NSS v minulosti opakovaně škrtal v rozvojových zásadách, které byly ve vztahu k větrným elektrárnám příliš přísné. Konkrétně se to týkalo Vysočiny, Plzeňského, Moravskoslezského a Karlovarského kraje. Obec Petrovice ovšem u NSS neuspěla, a to především kvůli tomu, že své námitky neuplatnila už v době pořizování a schvalování zásad územního rozvoje.

Krajské zastupitelstvo podle Petrovic při vydávání zásad překročilo své kompetence. NSS pak podle názoru obce porušil její právo na spravedlivý proces tím, že ve svém rozhodování nezohlednil její námitky.

08.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...