1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

VaK Zlín bude letos investovat 37 mil.Kč do vodovodní sítě

water tap 2Zlín - Společnost Vodovody a kanalizace (VaK) Zlín bude letos do vodovodní sítě investovat 37,5 milionu korun.

VaK vlastní infrastrukturu na území zlínského okresu, majoritním akcionářem je město Zlín, infrastrukturu provozuje společnost Moravská vodárenská. Loni VaK Zlín investoval o pět milionů korun méně, řekl ČTK mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák. Na území krajského města se plánují akce za téměř 13 milionů korun.

Ve Zlíně je v plánu rekonstrukce elektroinstalace na úpravně vody Klečůvka a rekonstrukce vodovodů v několika ulicích města. Počítá se také s opravami kanalizace v Malenovicích a dalších zlínských ulicích, v malenovické čistírně odpadních vod je připravena rekonstrukce separátoru.

Město chce také zmapovat stav kanalizace, projekt si vyžádá asi šest milionů korun, na financování se kromě VaKu bude podílet i Moravská vodárenská. Stav kanalizace je v některých místech neznámý, systém se začal budovat ve 30. letech minulého století a dokument, který by mapoval jeho vývoj, současný stav a možnosti oprav či rozvoje, chybí, podotkl Dvořák.

Problematický je například stav kanalizace v bývalých baťovských závodech. Díky generelu bude moci radnice například lépe posuzovat, zda kvůli kapacitě kanalizace povolit výstavbu nových částí a jejich napojení na dosavadní síť. "Nový generel odvodnění umožní radnici naplánovat obnovu a rozvoj stokové sítě," uvedl primátorův náměstek Aleš Dufek. Ve Zlíně je systém odvodnění dlouhý přes 400 kilometrů. Budou se instalovat sondy a měřiče, které budou počítat průtok.

Za vodné a stočné platí letos lidé na Zlínsku 85,69 koruny včetně DPH za metr krychlový. Cena se oproti loňsku zvýšila o dvouprocentní inflaci. Denní úhrada za spotřebu vody se odhaduje na 7,30 koruny na osobu.

Město je zásobováno pitnou vodou nádrží ve Slušovicích a vodou ze studní a hydrogeologických vrtů v Tlumačovském lese a Kvasicích-Štěrkovišti. Voda se zpracovává v úpravnách v Tlumačově pro západní část města a okolní obce a v Klečůvce, ze které voda směřuje do východních částí Zlína.

24.01.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...