1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Vodárenská firma SmVaK loni vytvořila zisk 388,6 milionu korun

water tap 2Ostrava - Společnost Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava (SmVaK), která je největší vodárenskou firmou v Moravskoslezském kraji, loni dosáhla čistého zisku 388,6 milionu korun. Bylo to o 3,5 milionu (0,9 procenta) víc než v roce 2012.

Tržby z vodného a stočného společnosti oproti předchozímu roku stouply o 40 milionů (1,9 procenta) na 2,16 miliardy korun. Hospodářské výsledky dnes schválila valná hromada společnosti.

Podle vedení firmy čelila loni společnost růstu nákladů a poplatků, například na obnovitelné zdroje energií, distribuce plynu a elektřiny. "Tyto vlivy jsme nepřenesli bezprostředně na průmyslové spotřebitele a domácnosti, ale plánované výsledky v hlavních výrobních činnostech nahradila naše společnost zvýšenými objemy stavebně montážních prací a služeb v oblasti likvidace odpadních vod," uvedl generální ředitel a místopředseda představenstva SmVaK Miroslav Kyncl.

Uvedl, že stále mírně klesá spotřeba pitné vody i objem vody odvedené do kanalizace. Odběr pitné vody se podle Kyncla snížil oproti roku 2012 přibližně o tři procenta. Spotřeba vody na obyvatele a den činila v roce 2013 celkem 130 litrů, spotřeba vody fakturované domácnostem klesla z 92 litrů na 88 litrů na osobu a den. Tento trend lze podle vedení firmy předpokládat i letos.

Severomoravské vodovody a kanalizace jsou jednou z největších tuzemských vodárenských firem. Vodu dodávají zejména na Frýdecko-Místecku, Karvinsku, Novojičínsku a Opavsku, ale také do pohraniční oblasti Polska. Většinovým vlastníkem firmy je španělská společnost Aqualia Czech sídlící v Madridu, která drží téměř 99 procent akcií.

11.06.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...