1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Ztráta Arevy loni kvůli finskému projektu prudce vzrostla

Areva logoPaříž - Čistá ztráta francouzské jaderné skupiny Areva se za loňský rok zvýšila na 494 milionů eur (13,5 miliardy Kč) z 99 milionů eur v roce 2012.

Propad v hospodaření vzrostl kvůli odpisům opožďovaného projektu dodávky jaderných reaktorů pro finskou elektrárnu a ztrátám divize obnovitelných zdrojů, sdělila společnost.

Z projektu reaktorů pro finskou elektrárnu Olkiluoto odvedla Areva za loňský rok do rezerv proti ztrátám 425 milionů eur. Celkové odpisy u tohoto projektu dosáhly již 3,85 miliardy eur.

"Toto zajištění je důsledkem obtížných vztahů se zákazníkem," řekl agentuře Reuters finanční šéf Arevy Pierre Aubouin. "Utratili jsme na tento projekt loni několik set milionů eur. Část z toho nebyla tak efektivní, jak jsme čekali, protože zákazník byl pomalý v přejímání vykonaných prací." dodal.

Areva za loňský rok opět nevyplatí žádnou dividendu. Naposledy ji akcionářům vyplatila ze zisku za rok 2009.

Zisk, který nezahrnuje daně, odpisy a amortizaci, zůstal za loňský rok mírně nad jednou miliardou eur. V letošním roce čeká Areva kladný provozní výsledek, tržby ale mají klesnout o dvě až pět procent kvůli nižšímu prodeji vysoce obohaceného uranu. V roce 2015 čeká firma obnovení růstu tržeb.

Areva se ucházela o zakázku na dostavbu české jaderné elektrárny Temelín, společnost ČEZ ji však předloni z tendru vyřadila s poukazem na závažná pochybení v předložené nabídce. Areva se odvolala a její vyřazení a okolnosti tendru prošetřuje po stížnosti francouzské společnosti Evropská komise.

28.02.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...