1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ASSA ABLOY Czech & Slovakia, s.r.o.

assa abloyVýrobce proslulých zámkových systémů FAB neustále inovuje

Když si prohlédnete svazek klíčů, pravděpodobně některý z nich ponese označení FAB. Česká značka, která v roce 2011 oslavila 100 let své existence je součástí mezinárodní skupiny ASSA ABLOY, slaví úspěch nejen na tuzemském trhu, ale také v zahraničí. Cylindrické vložky, visací zámky nebo otvírače dveří neustále procházejí inovací.

Firma se aktuálně soustředí i na vývoj elektromechanických zámků, které patří k trendům poslední doby.

Skupina ASSA ABLOY je předním světovým výrobcem a dodavatelem řešení uzamykacích dveřních systémů. Koncern vznikl v roce 1994 spojením švédské firmy ASSA a finské společnosti ABLOY. Z lokálního podniku se vyvinul světový lídr ve svém oboru. Česká firma FAB se stala členem skupiny v roce 1997 a v roce 2008 vznikla společnost ASSA ABLOY Czech & Slovakia, s.r.o. Ta úspěšně pokračuje v zavedené spolupráci se všemi distribučními kanály, projektanty i architekty a nabízí komplexní dveřní vybavení značek FAB, Abloy, Yale, EffEff a VingCard/Elsafe pro domácnosti, firmy, hotely, multifunkční centra apod.

V současné době je koncern ASSA ABLOY zastoupen ve všech významných regionech. Vedoucí pozici zaujímá především v Evropě, severní Americe a v Austrálii. Skupina celosvětově zaměstnává 32-tisíc pracovníků a objem prodeje se pohybuje kolem 3,5 miliard eur. Jako celosvětově vedoucí skupina ASSA ABLOY nabízí kompletnější řadu sortimentu než jakákoliv jiná společnost na trhu.

Prvotřídní cylindrické vložky do celého světa

Z redakce jsme zavítali do hlavního výrobního závodu skupiny, který je umístěn v Rychnově nad Kněžnou. Podnik se specializuje na výrobu cylindrických vložek, visacích zámků, elektromechanických zámků nebo otvíračů, a to jak domácí značky FAB, tak všech významných koncernových značek. Kromě tohoto závodu zaštiťuje společnost ASSA ABLOY Czech & Slovakia také další jednotky. Jednou z nich je závod v Týništi nad Orlicí, který se specializuje na výrobu zámků pro automobilový průmysl a mj. dodává produkty do velkých automobilových společností, jako jsou AUDI, Škoda nebo Bentley.

Společnost staví svůj úspěch na trhu na několika konkurenčních výhodách. „První z nich je logistika, která je daná polohou České republiky. Synonymem rychnovského závodu je flexibilita. Máme dostatečné výrobní kapacity, disponujeme zastupitelností výrobních technologií a umíme si poradit. To znamená, že většinou bez potíží splníme krátké dodací lhůty. V rámci koncernu jsme navíc velmi konkurenceschopní,“ uvedl Jan Galda, jednatel společnosti ASSA ABLOY Czech & Slovakia, s.r.o.

K předním zákazníkům společnosti se řadí koncernové firmy. „Máme přes 30 skupinových klientů. Jedná se o nejvýznamnější evropské zámkařské podniky z koncernu. Výrobky dodáváme nejen na evropské trhy. Mezi vůbec nejdůležitější zákazníky patří například švédská ASSA, německý IKON, švýcarské KESO, dánské RUKO, nebo izraelský Mul-T-Lock,“ dodal Jan Galda s tím, že svou hlavní značku FAB dodává společnost na český a slovenský trh prostřednictvím samostatné obchodní jednotky, a to do celé distribuční sítě.

Investice do zaměstnanců i technologií

V závodě v Rychnově nad Kněžnou aktuálně pracuje kolem 500 zaměstnanců. K nejžádanějším profesím přitom patří seřizovači. „Své zaměstnance se snažíme rozvíjet především sami. Považujeme to za nejefektivnější způsob,“ uvedl jednatel společnosti. Firma, jejíž obrat dosahuje kolem 2,5 miliardy korun (na této sumě se rychnovský závod podílí zhruba tři čtvrtě miliardou), investuje nejen do svých pracovníků. „V uplynulých letech jsme proinvestovali přes miliardu korun. Zaměřujeme se zejména na investice do dalších výrobních kapacit, nových výrobních technologií, ale i do bezpečnosti a udržitelného rozvoje. Naší výhodou je, že se nám daří na projekty získávat dotace z Evropské unie,“ informoval Jan Galda.

Ve výrobě zámků se poslední dobou stávají trendem zámky s využitím elektroniky nebo spojením elektroniky a mechaniky. Společnost proto pracuje na tom, aby byla schopna takové zámky nejen vyrábět, ale i vyvíjet. I proto patří k hlavním strategickým záměrům výrobního závodu rozvoj vývojového střediska, které zaštiťuje nejen vývojové oddělení, ale i oblast výroby prototypů nebo zkoušení výrobků v akreditované zkušebně. „Chceme vše směřovat k neustálému rozvoji výrobků značky FAB. Cílíme na unifikaci, rozvoj patentových bezpečnostních řešení, nezapomínáme na inovace. Už nyní patříme mezi vybraná vývojová střediska koncernu. Naším záměrem je však se stát strategickým vývojovým centrem koncernu,“doplnil jednatel.

Hlavní vize a strategie dalšího rozvoje

V současné době patří výrobní závod v Rychnově nad Kněžnou k největším podnikům v Evropě, které se zabývají produkcí uzamykacích dveřních systémů. Ročně se zde vyrobí kolem 8 milionů kusů zámků. Podnik ovšem neusíná na vavřínech a systematicky směřuje k dalšímu rozvoji. Vize, která se prolíná celým závodem, je postavena na čtyřech základních stavebních kamenech. „Prvním z nich je oblast štíhlé výroby, v níž jsme zaznamenali velké úspěchy a patříme mezi tři nejúspěšnější firmy celého koncernu. Rozhodně budeme dál pokračovat ve výměně zkušeností s předními českými firmami. Zajímá nás tedy benchmarking s těmi nejlepšími,“ uvedl Jan Galda a dodal: „Druhým stavebním kamenem je technologická transformace společnosti. Už jsem zmínil, že investujeme stovky milionů korun do nových technologií, snažíme se unifikovat a optimalizovat procesy.“

Závod se aktuálně soustředí na přesouvání části výrob z koncernových firem do podniku v Rychnově nad Kněžnou. Tento postup je hlavní strategií koncernu a zároveň třetím stavebním kamenem podnikové vize. V neposlední řadě závod postavil svoji vizi na dalším rozvoji vývojového centra, které se bude zaměřovat nejen na patentová řešení značky FAB, ale bude spolupracovat na projektech s koncernovými zákazníky nebo vyvíjet nové elektromechanické zámky. „Rád bych také podotkl, že před dvěma lety jsme vytvořili nový výrobní systém společnosti, který je založený na čtyřech K – jedná se o kvalitu, kompetenci, kaizen a kulturu. Tyto hodnoty vštěpujeme našim zaměstnancům, dbáme na jejich dodržování a měníme firemní kulturu,“ doplnil jednatel společnosti.

Jedna z neobdivovanějších firem ČR

Veškerá píle, inovace a neustálý rozvoj se společnosti rozhodně vyplácejí a stojí za jejím úspěchem na trhu. V polovině roku 2014 se podniku dostalo uznání v anketě 100 nejobdivovanějších firem České republiky. V kategorii strojírenství se umístila na skvělém 3. místě. „Pochopitelně si této ceny velmi vážíme. Znamená pro nás ocenění naší dosavadní práce, otevřené komunikace vůči zaměstnancům i ostatním partnerům, odpovědného chování, práce s talenty atd. Velmi milým překvapením pro nás bylo přijetí ocenění ve vedení koncernu. V neposlední řadě nás umístění v žebříčku povzbudilo do dalšího rozvoje a inovací,“ uzavřel Jan Galda.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...