1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Austin Detonator, s.r.o.

Austin detonator 16Civilní rozbušky trhají horniny po celém světě

Kořeny společnosti Austin Detonator, která se specializuje na výrobu civilních rozbušek, sahají až do roku 1937. Strategický závod v Jasenici u Vsetína vystavěla za první republiky Zbrojovka Brno. Vyráběly se zde zbraně a velká munice. Po druhé světové válce byla vojenská výroba zastavena a byl zahájen vývoj současného výrobního programu, tedy průmyslových rozbušek.

Svého maxima dosáhla výroba v roce 1985, kdy se v závodě vyrobilo 66 milionů rozbušek. Po Sametové revoluci počet produktů klesal, například na 19,5 milionů kusů v roce 1991. Firmu se podařilo zachránit díky vlastnímu vývoji, zavedení výroby neelektrických rozbušek a postupným zvyšováním prodejů na západních trzích a v USA. Výrobní program a současné úspěchy firmy v rozhovoru přibližuje Mgr. Karel Šíra, obchodní ředitel společnosti.

Důležitým milníkem v historii firmy byl rok 1999. Co se stalo a kam to vaši společnost posunulo?

Tehdy proběhl odprodej části výroby civilních rozbušek společnosti Austin Powder Company, která sídlí v americkém Clevelandu. Změnili jsme tedy vlastníka a přijali jsme také nové obchodní jméno. Za uplynulých 16 let se nám podařilo vydobýt si významnou pozici na evropském trhu, kde jsme jedničkou. Daří se nám i na světových trzích a jsme celosvětovou dvojkou ve svém oboru.

Můžete společnost představit v číslech? Jaký je například roční obrat?

V roce 2014 jsme dosáhli tržeb 1,4 miliardy korun. Část zisku pravidelně investujeme. Loni jsme proinvestovali asi 150 milionů korun a ani rok 2016 není výjimkou. Investice směřujeme do oblasti bezpečnosti, modernizace, zvyšování kvality, výzkumu a vývoje. Stranou nezůstává ani ekologie a zaměstnanci, kterých máme kolem tisícovky.

Jaké zajímavé investiční projekty jste realizovali?

Z loňských projektů můžu zmínit kupříkladu přípravu na rekonstrukci laboračních dílen za 40 milionů korun s dokončením letos nebo rozšíření výrobních kapacit pro výrobu detonační trubičky za 80 milionů korun. Do bezpečnosti a hygieny práce u výroby a zpracování výbušnin při laboraci rozbušek bylo jen loni investováno cca 25 milionů korun.

Vaším hlavním artiklem jsou civilní rozbušky. Kde všude se využívají? A kdo patří k vašim zákazníkům?

Civilní rozbušky se používají především pro trhací práce. Své uplatnění nacházejí hlavně u rozpojování hornin při těžbě nerostných surovin, jako je uhlí, vápenec, kamenivo, ruda, ropa nebo zemní plyn. Využívají se i ve stavebnictví, například při ražbě tunelů nebo výstavbě silničních zářezů. Naši zákazníci se tak rekrutují především z oboru těžby nerostných surovin a stavebnictví. Zmínit můžu třeba OKD, Českomoravský štěrk, LKAB, Alpine nebo Metrostav.

Jaký je váš výrobní program a jaké technologie při výrobě používáte?

Průmyslová rozbuška je komplexní výrobek, ve kterém se snoubí znalosti i odbornosti z chemického, strojírenského, metalurgického průmyslu, z oblasti výroby plastů, bezpečnostního inženýrství a jiných oborů. Při výrobě rozbušek používáme technologie různého charakteru. Pracujeme s tradičními technologiemi, jako jsou stroje pro mechanické obrábění kovových součástek. Nezbytné jsou také technologie pro zpracování chemikálií a kovových prášků, protože materiál pro výrobu pyrotechnických složí je potřeba umlít, třídit i přesívat. Využíváme lisy pro dávkování a lisování výbušnin a pyrotechnických složí do rozbušek. Máme ale i velmi moderní a vyspělé technologie, které běží v plně automatickém režimu v nepřetržitém provozu. Mohu zmínit například výrobu detonační trubičky, což je dutá plastová trubička velmi přesných rozměrů s přesně a stejnorodě nadávkovanou výbušnou náplní uvnitř, nebo automaty pro motání smyček vodičů rozbušek a automaty pro sestavu rozbušek z jednotlivých předem vyrobených komponentů.

Co stojí za úspěchem vašich výrobků na trhu? A jak velký objem vyvážíte?

Na export jde naprostá většina naší výroby. V Česku nezůstává více jak 5 % naší produkce. Zhruba 50 % realizujeme v Evropě, zbylých 45 % tvoří zbytek světa. Nejvíce produktů vyvážíme do USA, Skandinávie, Německa, arabských zemí a Austrálie. V současnosti pracujeme na možnostech proniknout na trhy zemí bývalého Sovětského svazu a do Ruska samotného. Úspěch našich výrobků je založen především na spolehlivosti produktu a schopnosti naší společnosti přizpůsobit výrobek potřebám zákazníků. Toto se ukázalo jako klíčové pro naše prodeje například v Austrálii, ve Skandinávii a v Německu. K našemu úspěchu přispívá i spolehlivost dodávek. Doprava v našem oboru představuje skutečnou výzvu, protože se jedná o přepravu nebezpečných věcí třídy 1. V neposlední řadě máme silný, dobře jazykově a technicky vybavený obchodní tým, který má velmi dobré napojení na zákazníky jak po stránce odborné, tak i lidské.

Čím vaše výrobky vynikají?

Vsetínská průmyslová rozbuška je produktem prvotřídní kvality, který se v masovém měřítku používá na všech kontinentech světa. Naše výrobky se vyznačují vysokou spolehlivostí, přesností časování a dobrými uživatelskými vlastnostmi. Kromě technických parametrů je velmi důležité snadné vybalování z obalů a manipulace s rozbuškami při zapojování do roznětné sítě. Díky tomu, že máme v naší společnosti silnou vývojovou základnu, jsme jedním z mála dodavatelů na světě, kteří dodávají speciální průmyslové rozbušky pro trhací práce při perforaci těžebních ropných vrtů. Tyto rozbušky jsou zvlášť odolné vysokým teplotám (až 246 °C) a vysokým tlakům (až 100 MPa). Svou náročností na technické parametry, použité materiály a samotnou výrobu tyto výrobky udržují naše klíčové procesy i naše pracovníky „ve formě“. To má pozitivní dopad také na tradiční výrobky, jejichž kvalita je rovněž velmi důležitá a je vlastně ja-kousi výslednicí těchto procesů.

Když jste zmínil vývoj, jaké jsou aktuální trendy v případě rozbušek?

Hitem poslední doby je elektronická rozbuška, kterou samozřejmě máme v našem produktovém portfoliu. Jedná se o inteligentní rozbušky, jejichž dobu zpoždění lze programovat a které se vyznačují velmi vysokou přesností časování. Vnímáme je jako produkt budoucnosti. Navíc je tady ještě další, aktuálnější, důvod. Zneužití této rozbušky je mnohem složitější než u tradičních výrobků, protože iniciace zde probíhá kódovaným digitálním signálem z dedikovaného zařízení.

Prozradíte závěrem, na jakých zlepšeních aktuálně pracujete?

Protože jsou permanentní inovace a investice pro naši budoucnost klíčové, vkládáme do vlastního výzkumu a vývoje významné částky. Nyní se zaměřujeme zejména na dokončení vývoje rozbušek s nulovým obsahem těžkých kovů. Vsetínský tým vývojářů a konstruktérů je velmi silný a plní úkoly nejen pro Austin Detonator, ale i další firmy v korporaci. Během posledních několika let firma tým rozšířila, vybudovala pro něj nové výzkumně-vývojové centrum a pořídila řadu zařízení, například i zbrusu novou výbuchovou komoru. Jde o speciální automatizované zařízení určené k výzkumu, vývoji a zkoušení výbušnin. Její masivní ocelová konstrukce je schopna bez nevratného poškození utlumit účinky opakovaných detonací o ekvivalentu až 2 kg TNT. Mezi hlavní přínosy komory patří ekologický způsob ověřování výbušinářských vlastností bez zatěžování životního prostředí a lepší ochrana v oblasti bezpečnosti zdraví. Samotná komora přišla firmu na cca 11 milionů korun a její předpokládaná životnost je nejméně 20 let.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...