1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

BILSTEIN CEE, a.s.

bilstein cee 16Portfolio rozšiřujeme o produkty s přidanou hodnotou

„Očekávám, že první pololetí letošního roku bude těžké, ale to v ocelářském průmyslu není nic neobvyklého. Jsme zvyklí, že vývoj v poptávce jde chvíli nahoru a pak zase dolů. Věřím však, že poté se trh opět probudí tak, abychom ve druhém pololetí rozběhli výrobu naplno a měli za sebou slušný rok,“ říká na úvod rozhovoru Peter Uhrík, člen představenstva společnosti BILSTEIN CEE, která je tradičním výrobcem pásové oceli válcované za studena.

V historii firmy, která působí v Králově Dvoře už od roku 1905, se najde celá řada významných milníků a úspěchů. Například v roce 2021 ve výrobě dosáhli rekordního výsledku, který se blížil 50-tisícům tun za studena válcovaných ocelových pásů. Loňský rok byl ovšem v mnoha ohledech jiný, a tak se nejprve pojďme ohlédnout za jeho průběhem.

Na rekordní výsledky je někdy obtížné navázat. Potvrdilo se to také ve vašem případě? Jaký byl pro společnost BILSTEIN CEE uplynulý rok 2022?

Loňský rok pro nás začal ve stejném tempu, v jakém finišoval předchozí rok 2021. První pololetí se vyvíjelo dobře, ale ve druhém pololetí už jsme začali pociťovat ochlazení na trhu s ocelí. Myslím si, že to byla logická reakce na přehřátí trhu, na kterém během posledního roku došlo k až trojnásobnému zvýšení cen oceli. To mělo ihned dopad na spotřebu a poptávku, která se začala zastavovat, a paralelně s tím jsme pocítili také důsledky války na Ukrajině. Lidé i firmy začali více šetřit, protože se objevila nejistota ohledně cen elektřiny, plynu i dalších komodit. Vzhledem k tomuto vývoji jsme tedy nedosáhli na výsledky z roku 2021, který byl pro nás extrémně úspěšný. Přesto však hodnotím rok 2022 jako jeden z lepších v novodobé historii po roce 2005, kdy jsme se začlenili do skupiny BILSTEIN GROUP.

Zmínil jste vliv válečného konfliktu na Ukrajině. Co konkrétně jste měl na mysli?

Válečný konflikt měl v první řadě dopad v rámci dodavatelského řetězce, protože z Ukrajiny jsme nakupovali opěrné válce, kterými válcujeme naše výrobky. Museli jsme tedy začít usilovně hledat nové dodavatele, které jsme nakonec našli v Asii, což je ovšem náročnější na spolupráci nejen z hlediska dopravy. Naopak z pohledu prodeje našich výrobků jsme omezeni nebyli, neboť do východní Evropy prakticky neexportujeme. Jsou to trhy, kde obecně není poptávka po složitějších výrobcích, které společnost BILSTEIN CEE vyrábí. Také jsme se potýkali s výpadky dodavatelského řetězce v automotive, kam dodáváme část naší produkce. I v tomto odvětví byl bohužel znát nedostatek některých dílů, které se dříve vyráběly na Ukrajině, což mělo vliv na celý sektor automotive.

Museli jste případně sáhnout i k dalšímu „zeštíhlení“ výroby, což je obvyklá reakce na pokles poptávky?

Zeštíhlení výroby ve smyslu redukce počtu zaměstnanců pro nás není téma, protože stále věříme, že se trh brzy vzchopí a rozběhne. Navíc jsme se za poslední rok hodně věnovali automatizaci, takže jsme výrobní procesy dostatečně zeštíhlili. Myslím si, že jsme se dostali ještě před současnou krizí na optimální minimum, takže dokážeme výrobu operativně snížit, a se stejným počtem zaměstnanců ji pak až zdvojnásobit, pokud k tomu máme výrobní agregáty.

V předchozím rozhovoru jste predikoval, že v roce 2022 budete mít příjemnou pozici věnovat se dalšímu rozvoji firmy. Potvrdilo se to?

Ano. Díky historicky úspěšnému roku 2021 jsme měli v budgetu přes 5 milionů euro na investice, které se nám v minulém roce podařilo realizovat. Velmi nám pomohla například investice do hladící válcovací tratě, kde jsme vyměnili celou elektroniku a tím pádem dokážeme lépe ovlivňovat parametry našich výrobků při válcování za studena. V plném proudu je investice do nové moderní brusky válců, pro kterou jsme už loni postavili novou brusírnu, a teď čekáme na dodávku technologie od našeho dodavatele. Věříme, že bude v provozu ještě v průběhu letošního roku. Dost financí jsme investovali také do nových chladicích věží i do řady nejrůznějších oprav strojního vybavení nebo budov v našem areálu. Rád bych dodal, že každá investice nebo oprava je u nás realizována s ohledem na energetické úspory. Příkladem může být předloňská rekonstrukce kompresorové stanice nebo zmíněná investice do chladicích věží. Kromě toho již vyhodnocujeme potenciál investice do fotovoltaické elektrárny na střechách našich budov. To je pro nás z hlediska energií téma číslo jedna a souvisí i s tím, že letos projdeme auditem dle normy pro hospodaření s energií ISO 50001.

Už dříve jste avizoval také zprovoznění nového válcovacího zařízení během roku 2025. Platí to stále? Budete v investicích pokračovat?

Z hlediska nových technologických investic je to pro nás stále projekt číslo jedna. Trochu nás ale zbrzdil vývoj v oblasti elektromobility, kde pozorně sledujeme trendy na trhu tak, abychom nové zařízení mohli případně specifikovat i na požadavky, které jsou spojené s elektromobilitou. Jedná se hlavně o plechy menších tlouštěk, které mají o něco jiné vlastnosti, než bylo dosud běžné. Rozhodujeme se důkladně a pevně věřím, že finální rozhodnutí padne letos – samozřejmě taky v závislosti od vývoje na trhu. Jen pro upřesnění doplním, že půjde o investici přesahující 10 milionů eur. Díky tomu nahradíme náš stávající válcovací agregát, který je v provozu od roku 1986. Na chystanou investici se díváme s obdobnou perspektivou a dáváme si velmi záležet na tom, abychom zvolili technologii, která nás bude „živit“ dalších 30 až 40 let.

Co nového ještě chcete zákazníkům nabídnout? Zmiňoval jste například některé speciální produkty. Je i toto téma aktuální?

Jsme rádi, že se nám stále daří rozšiřovat portfolio směrem k produktům s vyšší přidanou hodnotou. To znamená, že za poslední rok až dva nám výrazně narostla produkce uhlíkových ocelí nebo borem legovaných ocelí, což jsou výrobky, které jsme před pár lety ani nevyráběli. V tomto ohledu jsme spokojeni a vidíme na trhu i další potenciál.

Ve kterých produktových segmentech je nyní největší poptávka ze strany zákazníků?

Tahounem poptávky je pro nás stále nábytkářský průmysl a nyní jsou to překvapivě také mince, i když už jsme si většinou zvykli platit kartami, mobily nebo dalšími elektronickými způsoby. I na tom je vidět, že ne všechno má logiku. Vždyť ještě minulý rok jsme se bavili o tom, že v segmentu mincí došlo k poklesu poptávky, která ale najednou šla opět nahoru. Určitě je pro nás výhodou, že na rozdíl od konkurence nebo našich sesterských fabrik nemáme až tak výrazný podíl produktů pro automotive, a jsme šířeji rozkročeni. Také uplatnění samotných výrobků je tak široké, že aspoň nějaký produkt z našeho plechu se nachází snad v každé domácnosti. Například v kuchyňských linkách jsou zabudovány výrobky z našeho plechu jako panty nebo vodicí lišty. Podobně je tomu v autech, kde jsou to různé bezpečnostní díly, úchytky či pružiny. To všechno je důležitá součást našeho produktového portfolia.

Soustředíte se nadále hlavně na trhy střední Evropy, nebo hledáte i nové příležitosti?

Je fakt, že se nám čas od času podaří prodávat i za hranicemi střední Evropy, ale to nic nemění na naší dlouhodobé strategii. Našimi nejdůležitějšími trhy jsou stále země Visegrádské čtyřky, Rakousko a Německo. Máme to podloženo jak historickým vývojem, tak i ekonomicky. Už jen vzhledem k cenám dopravy nemůžeme stavět byznys na tom, že budeme exportovat někam na opačný konec světa. Pokud ano, jsou to spíše nárazové prodeje, avšak hlavní byznys musí zůstat, jak se říká, okolo fabriky.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...