1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

EFAFLEX - CZ s.r.o.

Efaflex cz 22Zdražující energie podnítily zájem o rychloběžná vrata

Rok 2022 byl v mnoha ohledech velmi turbulentní. Válečný konflikt, extrémní zdražování cen energií a dvouciferná inflace trápí občany i firmy. Nejen o tom, jak se podniky mohou bránit rostoucím cenám energií a proč se vyplatí pořídit si rychloběžná vrata místo sekčních, jsme si povídali s Josefem Šimkem, vedoucím prodeje pro Českou republiku ve společnosti EFAFLEX-CZ.

S jakými pocity a hospodářskými výsledky jste uzavřeli rok 2022? Jaký pro vás byl?

Právě uplynulý rok rozhodně nebyl jednoduchý. Válka nedaleko nás, extrémně drahé energie, zhoršení logistických procesů v odběratelsko-dodavatelských řetězcích a řada dalších negativních jevů – to vše nás určitě ovlivnilo a museli jsme na změnu situace rychle reagovat. Posílili jsme obchodní tým, abychom byli našim klientům více nablízku. Dokázali jsme připravit speciální nabídku pro firmy, díky které dokážou šetřit významné částky za energie. I přes negativní zprávy z médií o trhu práce u nás v Olší pracovníky stále nabíráme. Proto můžeme o roce 2022 hovořit jako o úspěšném. Plán jsme splnili, i když jsme se museli, stejně jako ostatní firmy, potýkat s řadou nečekaných výzev.

Vyrábíte kolem 65 typů vrat. O které z nich je největší zájem? Jaké produkty patří mezi bestsellery a proč?

Spolu s rostoucí cenou energií významně vzrostl i celkový zájem o naše rychloběžná vrata. V letošním roce zejména o venkovní zateplená vrata. Důvod je jednoduchý – každá firma hledá úspory a rychloběžná vrata dokážou ušetřit opravdu významné částky za energie. Pokud se vrata otevírají a zavírají pomalu, uniká vám cenné teplo, které je uvnitř. Když dokážete vrata rychle otevírat a zavírat, šetříte. Proto je rychlost tak důležitá. A proto také řada firem přechází od sekčních vrat na rychloběžná. Jednoduše proto, že je to ekonomicky výhodné. Důležité je zmínit, že rychlost vrat se může promítnout do spokojenosti zaměstnanců – zbytečně dlouhým větráním vytváříte uvnitř hal klima, které lidem není příjemné a v mnoha případech ohrožuje i jejich zdraví.

Nahrazování starých, pomalých vrat těmi rychloběžnými je obecný trend. Pokud jde o konkrétní příklady, tak za zmínku stojí rozhodně rychle rostoucí segment robotických pracovišť. Průkopníky v tomto směru byly automobilky, dnes se k nim řadí firmy z řady dalších oborů a jejich počet neustále roste. Pro tato prostředí jsme vyvinuli vlastní řadu vrat s označením EFAFLEX MS. Tato řada zajišťuje maximální bezpečnost strojů a lidí na pracovišti a vyznačuje se stejnými charakteristikami, jako ostatní vrata EFAFLEX. Jsou rychlá, spolehlivá, bezpečná a mají dlouhou výdrž.

Na vzestupu je také zájem o vrata do potravinářských a čistých provozů. Náš úspěch v těchto segmentech je dán konstrukčními přednostmi našich vrat a také potřebnou certifikací, která garantuje splnění všech hygienických a další nároků, které jsou na vrata kladena. Například konstrukce a provedení vrat pro potravinářské provozy umožňuje dokonalé odstranění nečistot a bakterií. Vrata pro čisté prostory, které se nejvíc využívají ve farmaceutických provozech nebo medicíně, se snadno čistí a brání usazování částic.

Jaké jsou aktuální trendy ve vašem oboru? A jak na ně reagujete?

Největším trendem jsou jednoznačně úspory. Tady díky našim vývojářům máme velký náskok před konkurencí, protože naše vrata jsou ta nejrychlejší na světě. A jak zaznělo v odpovědi výše, rychlost je veličina, která rozhoduje o tom, jaké budou účty za elektřinu. Výměna starých sekčních vrat za nová rychloběžná se vyplatí. Uvedu konkrétní případ od jednoho našeho zákazníka, pana Plívy z Holzpacku: Díky vratům EFAFLEX se nám snížily platby za energie, ale hlavně se podařilo razantně – o celých 10 stupňů – zvýšit průměrnou teplotu v naší první hale. Topné sahary jsme nemuseli zapnout vůbec a k vytopení haly stačilo mít zapnutou pouze polovinu instalovaných radiátorů. Rozdíl oproti běžným sekčním vratům je neuvěřitelný. Jeho slova jasně potvrzují to, co říkáme i ostatním klientům. Jestli chcete začít rychle šetřit, pořiďte si vrata EFAFLEX. Jejich instalace je v řádů týdnů, takže začít šetřit můžete vlastně obratem.

Je něco, co firmy v oblasti průmyslových vrat podceňují?

Tady bych zmínil jednu důležitou věc a tou je pravidelný servis vrat. Naše vrata jsou konstruována na vysoké zatížení i extrémní podmínky, ale potřebují pravidelný servis. Pokud ho našim vratům zajistíte, prodloužíte jejich životnost. Výjimkou není 20 let spolehlivého provozu vrat EFAFLEX. Firem, kde mají „dlouhověká“ vrata od nás, je celá řada. Namátkou například ve firmě na ohýbaný nábytek TON mají naše venkovní vrata EFA-SST již od roku 2003. Naše přednost je také to, že kromě nejrychlejších vrat máme i nejrychlejší servis. Naše servisní týmy máme po celé republice a jsou to přímo naši zaměstnanci. Většinu náhradních dílů dokážeme vyrobit do 24 hodin, což naše konkurence nedokáže.

Chystáte nějaké novinky ve výrobním závodu v Olší u Tábora?

Naše výroba je průběžně modernizována, to se nemění ani v dnešní době drahých energií. Rozšiřujeme výrobní kapacity, ale i zázemí pro zaměstnance. U průmyslových firem je na vzestupu automatizace a robotizace. Ani my nejsme výjimkou, nově proto připravujeme robotické pracoviště i u nás v Olší. Jednat se bude o instalaci svařovacího stroje v naší výrobě, který zrychlí naší produkci.

Dodáváte do více než 60 zemí světa. Jaké země nebo regiony jsou pro vás zásadní? Hledáte nová odbytiště? Kde?

Vrata EFAFLEX najdete na všech kontinentech. V Olší u Tábora vyrábíme vrata pro celý svět a samozřejmě také pro Českou republiku. Spíše než na jednotlivé regiony se soustředíme na konkrétní segmenty. Jak už jsem zmínil, máme silné postavení na trhu vrat pro robotická pracoviště, čisté a potravinářské provozy. Významnou roli hrajeme také v segmentu vrat pro mrazírenské a chladírenské provozy, kde náročná prostředí kladou extrémní nároky na vrata. A i tady platí, že díky unikátnímu řešení a konstrukci našich vrat dokážeme klientům doručit to, co potřebují – dlouhodobě spolehlivý provoz a rychlé otevírání i zavírání v opravdu náročných podmínkách mrazu a vlhkosti. Pro příklad mohu uvést naše vrata instalovaná v mrazírenském provozu firmy La Lorraine, která bez obtíží zvládla 1 800 000 otevíracích cyklů. To je výkon, který jiná vrata těžko zvládnou.

Pracuje pro vás kolem 1200 lidí. Jaké pozice nejčastěji obsazujete? Máte dostatek kandidátů na nová pracovní místa?

I přes nepříznivé zprávy o pracovním trhu v médiích je situace v naší firmě velmi dobrá. Žádné pracovníky nepropouštíme, ale nabíráme nové. Jedná se zejména o pozice ve výrobě, v servisních týmech nebo na pozici obchodních zástupců. Našim zaměstnancům nabízíme nadstandardní podmínky a celou řadu zajímavých benefitů.

Profilujete se jako společensky odpovědná firma. V jakých oblastech pomáháte?

Dlouhodobě podporujeme dvě organizace – Fokus Tábor a Hospic Jordán. Fokus Tábor je organizace zaměřená na odbornou pomoc lidem s duševním onemocněním, Hospic Jordán poskytuje služby umožňující lidem s nevyléčitelným onemocněním v pokročilém a konečném stadiu nemoci zůstat v kruhu svých blízkých, ulevit od bolesti a dalších obtíží. Obě organizace odvádějí nesmírně důležitou a záslužnou práci. Jsme rádi, že můžeme pomáhat.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...