1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Elektrárna Ledvice – ČEZ, a.s.

Elektrarna Ledvice 16Hnědouhelná elektrárna uvádí do provozu moderní blok

V České republice se každoročně spotřebuje kolem 70 TWh elektrické energie. Její výrobu dokážou s rezervou pokrýt české elektrárny, jejichž instalovaný výkon dosahuje 21 GW. Podstatnou úlohu hrají v českém energetickém mixu uhelné elektrárny.

Ačkoli od roku 1989 jejich podíl na výrobě elektřiny postupně klesá, stále vyrábí zhruba 50 % elektrické energie. K významným energetickým zdrojům patří uhelná Elektrárna Ledvice. Ta byla vystavěná v 60. letech minulého století. S ohledem na zpřísňující se emisní limity prošla modernizací, která ale ještě není u konce. Loni začal být do provozu uváděn nový blok s vysokou účinností a letos by měl být tento proces zdárně dokončen.

Když se rozhodovalo o výstavbě uhelné Elektrárny Ledvice, nebylo její umístění zvoleno náhodně. Je situována v Mostecké uhelné pánvi, tedy blízko hnědouhelného zdroje, který pro svůj provoz potřebuje. „Pro výrobu elektrické energie v klasické elektrárně je vždy potřeba voda na výrobu páry a uhlí, které je spalováno v kotlích. Je dobrým zvykem, že když se projektuje nová elektrárna, staví se buď na vodě, nebo na uhlí. V našem případě padla volba na uhlí, protože bez jakýchkoli dopravních nákladů k nám přichází uhlí na pásech rovnou z dolů,“ uvedl Milan Bartl, vedoucí odboru řízení výroby a zastupující ředitel Elektrárny Ledvice.

Jak se vyrábí elektřina

Pokud se zjednodušeně podíváme na výrobu elektrické energie v paroplynové elektrárně, tak uhlí je nejprve rozdrceno na prášek a následně se spaluje v elektrárenských kotlích. Z nich směřuje vyrobená pára do turbíny a roztáčí ji. Tepelná energie se proměňuje v mechanickou a pohání generátor. Ten vyrábí elektřinu, která je následně rozváděna do sítě energetické soustavy a jejím prostřednictvím putuje ke konečným spotřebitelům, ať už to jsou domácnosti nebo průmyslové podniky.

V Elektrárně Ledvice se tímto způsobem v roce 2015 vyrobilo na 1043 GWh elektřiny. Loni byl přitom v provozu jen blok č. 4 s instalovaným výkonem 110 MW. Do provozu byl postupně uváděn nový blok č. 6 s instalovaným výkonem 660 MW. „Najetí nového bloku se dařilo střídavě, což se dalo očekávat. Má ještě dětské nemoci, které musíme postupně vyléčit,“ dodal Milan Bartl. Přestože nový blok nepracoval v kuse, podařilo se v něm loni vyrobit 435 GWh elektřiny. K tomu je třeba připočítat ještě výrobu energie z paroplynového zdroje v areálu počeradské elektrárny, který také spadá do portfolia Elektrárny Ledvice. Tento zdroj je považovaný za špičkový, což ukázal i během roku 2015, kdy na něm bylo realizováno 52 startů a vyrobilo se zde 542 GWh elektřiny.

Elektrárna zásobuje okolí teplem

Pro pořádek ještě dodejme, že ledvická elektrárna se neomezuje pouze na výrobu elektřiny, ale koncové uživatele, konkrétně ve městech Teplice a Bílina, zásobuje i tepelnou energií. Společná výroba elektřiny a tepla v jednom cyklu, tzv. kogenerace, snižuje spotřebu paliva na vyrobenou jednotku energie a tím šetří i životní prostředí. Celková roční dodávka tepla odběratelům je zhruba 1000 TJ. Elektrárna také disponuje značnou výkonovou rezervou, která umožňuje připojení dalších odběratelů a navýšení dodávek do stávajících lokalit. Spolehlivost teplárenské soustavy a dodávek tepla příznivě ovlivnila investice společnosti Teplárenská, a.s, která rovněž patří do Skupiny ČEZ. Firma postavila v areálu ledvické elektrárny novou plynovou kotelnu. Takže pokud by se stalo, že by oba dva elektrárenské bloky měly poruchu nebo odstávku, tato kotelna dokáže pokrýt případné výpadky v dodávkách tepla. „Tato moderní a plně automatizovaná plynová kotelna se v praxi už několikrát osvědčila,“ dodal Milan Bartl.

Nový blok číslo 6

Limity na vypouštění emisí se neustále zpřísňují, a proto musí uhelné elektrárny hledat cestu, jak se s těmito požadavky vyrovnat. Vzhledem k tomu, že Elektrárna Ledvice byla postavena v 60. letech minulého století, nevyplatilo se investovat do modernizace jednotlivých bloků, proto bylo rozhodnuto o výstavbě nových. V roce 1998 byl zahájen zkušební provoz 4. bloku, jako energetického zdroje v blokovém uspořádání turbíny s fluidním kotlem, který dodala firma ABB Energetické systémy. Technologie fluidního kotle vyřešila celý komplex emisí plynů, oxidu siřičitého, oxidů dusíku i oxidu uhelnatého a emisí prachových částic. Jenže tato technologie je už také pomalu zastaralá, a pokud bude chtít elektrárna vyhovět novým emisním limitům NOx, bude třeba zvažovat další modernizaci. Investice v elektrárně v poslední době směřovali do zmiňovaného nového bloku č. 6. „Jedná se o klasický uhelný blok, který spaluje hnědé uhlí ze sousedního dolu. Od stávajících technologií se ale liší tím, že využívá nadkritických parametrů páry. Tím se zvyšuje účinnost bloku, která dosahuje asi 42 %,“ uvedl Milan Bartl.

Vedlejší energetické produkty

Elektrárna Ledvice produkuje podobně jako jiné uhelné elektrárny tzv. vedlejší energetické produkty. Tento materiál, který vzniká jako výsledek procesu spalování, lze využít hned několika způsoby. Například na krajinotvorbu, kdy se území postiženému těžbou znovu vrací tvář prostřednictvím rekultivace. Z bloku č. 4 je stabilizát ukládán konkrétně na složiště Dolu Fučík. „Metodou hrázkování se zde tvoří reliéf krajiny po vytěženém dolu tak, aby vše bylo v souladu s územním plánem sousedních obcí,“ sdělil Milan Bartl. Co se týká nového zdroje, bloku č. 6, zbytky z výroby elektrické energie se zatím plaví do šachty, kde jsou ve vnitřní výsypce dolu vytvořeny kazety a materiál se zde ukládá. Následně se bude přemisťovat do úložného prostoru a v rámci předrekultivační činnosti bude vytvářen reliéf, aby po vytěžení dolu mohl být využitý pro finální rekultivaci. Kromě tohoto způsobu lze vedlejší energetické produkty certifikovat a využít je ve stavebnictví. „Uvažujeme o tom, že bychom popílek z bloku č. 6 prodávali jako přísadu do betonu nebo cementu. Už v minulosti jsme prodávali popílek, a to převážně do Německa. Ve stavebnictví nachází uplatnění také litý granulát, tedy energosádrovec. Proto nyní hledáme možnosti, jak ho využít,“ sdělil Milan Bartl.

Kvalifikovaní a vzdělaní zaměstnanci

O provoz elektrárny Ledvice se v současné době stará 168 kmenových zaměstnanců, a to včetně techniků a obslužného personálu. Paroplynový zdroj Počerady pro své fungování vyžaduje pouze 20 pracovníků, protože je plně automatizovaný. Podobně jako jiné specializované provozy se i elektrárny potýkají s nedostatkem kvalifikovaných uchazečů o práci. „Zájem máme hlavně o flexibilní zaměstnance s vysokoškolským nebo středoškolským vzděláním, protože technologie jsou dnes už sofistikované. Často je ale problém takové pracovníky najít, jelikož příliš nechtějí pracovat na směny, což provoz elektrárny prostě vyžaduje,“ uvedl Milan Bartl.

Česká energetika na křižovatce

Energetika stojí v současné době na rozcestí, kdy musí reagovat na nové technologie. Přesto lze očekávat, že uhelné elektrárny budou ještě dlouho dobu nepostradatelnou součástí českého energetického mixu. „Záleží pochopitelně na celé řadě faktorů, ať už je to palivová základna, vývoj v oblasti obnovitelných zdrojů, provoz a budování jaderných elektráren a schopnost regulace energetické soustavy. Domnívám se, že klasické zdroje budou mít své opodstatnění, současně ale musí plnit přísné podmínky, jež zohledňují životní prostředí,“ podotkl Milan Bartl. Elektrárna Ledvice má se svým novým blokem č. 6 minimálně dobře nakročeno, aby v takových podmínkách obstála. „Velkým úkolem pro letošní rok pro nás je finální uvedení nového bloku do provozu a odstranění technických problémů. Věříme, že se nám to podaří,“ uzavřel vedoucí odboru řízení výroby a zastupující ředitel Elektrárny Ledvice Milan Bartl.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...