1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

GASCONTROL, spol. s r.o.

Gascontrol 16Naší hlavní výhodou je komplexní nabídka služeb

Plynárenství, těžební průmysl a elektroenergetika. To jsou tři hlavní obory, na které se specializuje společnost GASCONTROL se sídlem v Havířově. Zaměřuje se na dodávky energetických celků ve zmiňovaných oblastech, a to především pro průmyslové podniky, distribuční společnosti, města a obce a další spotřebitele.

Nabízí komplexní služby, protože skupinu tvoří přibližně 30 firem, které se specializují na konkrétní činnosti. Hlavní činnost směřuje do oblasti plynárenství, nicméně oba další obory tvoří zhruba polovinu veškerých výkonů společnosti.

Firma GASCONTROL dokáže svým zákazníkům nabídnout opravdu ucelenou formu služeb, ať už se jedná o pokládky plynovodů do dimenzí 1300 milimetrů, nízkotlaké i vysokotlaké plynovody, výstavbu a servis CNG stanic či regulačních stanic plynu. Firma IGEA, která je také součástí skupiny, zase nabízí projekční činnosti v oblasti plynárenství, vodárenství a kanalizací, a to po celé České republice. Obecně lze říci, že se jedná o dodávky například při plynofikaci areálů firem, stavby technologií, jakož i dodávky různých spotřebičů a dalších zařízení v plynárenství, v oblasti chlazení či dodávek tepla - kotelny. Hlavními odběrateli jsou podle jednatele společnosti Mieczyslawa Molendy především společnosti RWE, OKD, ČEPRO, dále města a obce, v zahraničí například Transgaz Romania a další společnosti i jednotlivci. V roce 2014 se společnost GASCONTROL zařadila mezi 60 strategických partnerů společnosti RWE, dále pak z nich byla vybrána jako nejlepší partner v kategorii Výstavby sítí.

Ucelený sortiment i speciální projekty

Hlavní konkurenční výhodou GASCONTROLu je ucelený sortiment v daném odvětví se silným zaměřením na specializace. „Z hlediska specializací bych zmínil například stoplovací zařízení firmy T. D. Williamson, kdy uzavíráme plynovody o velmi vysokém tlaku, například při poruše distribuční soustavy. Místo se uzavře z obou stran, vytvoří se obchvat a v místě poruchy se může pracovat, zatímco zákazníci jsou dál zásobováni plynem,“ říká Mieczyslaw Molenda s tím, že takovéto zakázky firma realizuje nejen v České republice, ale i v zahraničí. Dále jsou to například dodávky a montáže spalovacích turbín na plyn od společnosti Capstone, které GASCONTROL dodává nejen pro Českou republiku, ale i na Slovensko a do Rumunska. Jedná se o turbíny, jejichž hřídele jsou uloženy v magnetickém poli místo běžných valivých ložisek, a tudíž nepotřebují žádné mazání. Mají životnost mezi 90 až 100-tisíci hodinami, tedy minimálně 10 let. „Díky tomu, že není třeba mazání, tak spalování nevytváří žádné, nebo skoro žádné škodliviny a oproti běžným kogeneračním jednotkám je toto řešení i ekologické. Tyto technologie se využívají hlavně v energocentrech,“ dodává jednatel společnosti.

Firma například před olympiádou v Soči v roce 2014 postavila energocentrum, které se skládalo z těchto turbín o energetickém výkonu 4 MW, výkon dodávky chladu dosahoval zhruba 5,5 MW a dodávka tepla se pohybovala ve výši 11 MW. Je tedy patrné, že vedle České republiky se firma zaměřuje i na zahraniční trhy. Dodávky zajišťuje i do Ruska, Rumunska, do Polska a na Slovensko. Ve skupině pak některé firmy exportují do zahraničí až 70 % produkce, a to po celé Evropě, především však do členských států Evropské unie.

Stavba a údržba CNG stanic

Od roku 2005 se GASCONTROL věnuje také výstavbě a servisu CNG stanic. Plnicí stanice stlačeného zemního plynu dodává firma dopravcům, hlavním partnerem v realizaci jsou společnosti VEMEX a ECO POWER Energy, dále pak společnost RWE a různé soukromé subjekty. Mezi prvními zajistila technologie například pro kompresní a plnicí stanici dopravní společnosti OKD, Doprava, a.s., v Havířově, později také pro CNG stanici v areálu ČSAD Havířov, kterou firma GASCONTROL projektovala a postavila. Dále se společnost podílela na výstavbě CNG plnicí stanice pro RWE v Ostravě, v Karviné a Frýdku-Místku pro ČSAD. V roce 2010 otevřel GASCONTROL s firmou VEMEX první non-stop veřejnou plnicí stanici CNG v Havířově. Firma je také vlastníkem a provozovatelem čerpací stanice v Dobré u Frýdku-Místku.

Mezi další realizace z oblasti CNG patří výstavba plnicích stanic CNG v Uherském Hradišti nebo stanice pro plnění vysokozdvižných vozíků a automobilů pro společnosti Greiner Packaging Slušovice a CIDEM Hranice - divize CETRIS. Ve spolupráci s firmou VEMEX společnost GASCONTROL postavila veřejnou plnicí stanici CNG v Ostravě – Muglinově. Od té doby GASCONTROL dodal řadu těchto kompaktních stanic, nacházejí se například v Olomouci, Opavě, ve Dvoře Králové, v Hodoníně a v Brně. Servis pak zahrnuje komplexní servisní služby počínaje kompresory CNG stanic, přes nezbytné opravy a revizní zkoušky. Při výstavbě CNG stanice firma zajistí komplexní dodávku na klíč včetně všech podkladů, inženýrských sítí, až po uvedení do provozu. „Nabízíme také možnost pohotovosti, kdy naši servisní pracovníci provedou opravu v co nejkratším termínu,“ dodává Mieczyslaw Molenda.

Zatím poslední CNG stanicí, kterou postavila a dodala technologie společnost GASCONTROL, je pro Dopravní podnik Ostrava a jeho nové autobusy na CNG. Hlavní částí plnicí stanice tvoří tři kompresory, doplněné moderními technologiemi, bezpečnostními prvky a zařízením na měření, evidenci, kontrolu, regulaci a řízení, včetně řízení spotřeby elektrické energie. Plnicí stanice dokáže obsloužit až 24 autobusů za hodinu, protože je vybavena moderními plnícími stojany, které umožňují plnit až 2,5 krát rychleji než ty běžné. Zároveň to je i jedna z největších plnících stanic v Evropě. Součástí dodávky byla i stavba nového plynovodu v délce 1075 metrů a instalace zařízení pro odorizaci zemního plynu.

Odborná školení i výzkum a vývoj

V září roku 2014 zahájilo činnost specializované školicí středisko, které poskytuje řadu služeb od školení svářečů plastů po všechna oprávnění potřebná v plynárenské činnosti, ale i třeba elektro, včetně osvědčení pro montéry či izolatéry. Kromě toho se firma zabývá výzkumem a vývojem. „V tomto směru se zaměřujeme na využití odpadního tepla z hlubinných dolů i kotelen,“ upřesňuje jednatel společnosti. Skupina zaměstnává kolem tisícovky pracovníků a její další rozvoj bude odvislý od potřeb zákazníků. „Jsem přesvědčen o tom, že musíme usilovat o větší přístup na zahraniční trhy a v rámci Evropské unie se snažit o vstup do velké energetiky, kde mnoho celků bude muset projít určitými technologickými změnami a inovacemi včetně nastavení nových technických hodnot zařízení,“ uzavírá jednatel společnost GASCONTROL Mieczyslaw Molenda.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...