1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ITT Holdings Czech Republic, s.r.o.

ITT holdingsPřední místo ve svém oboru

Podle Ing. Cesare Saviniho je společnost ITT Corporation diverzifikovaný přední výrobce vysoce technicky důležitých komponent pro průmysl, energetiku a dopravu. Proč by tato slova měla mít význam?

Tak tedy, Cesare Savini je generálním ředitelem ostravské společnosti ITT Holdings Czech Republic, s.r.o., a ředitelem Friction AM, celé divize ITT Motion Technologies. Tento konkrétní závod v srdci Evropy se stal centrem mimořádné kvality celé divize ITT Motion Technologies, která je jedním ze čtyř základních center americké nadnárodní společnosti ITT. Vzhledem k tomu, že česká pobočka společnosti ITT existuje pouhých 5 let, jedná se o úctyhodný výkon. Generální ředitel nedávno věnoval svůj drahocenný čas na rozhovor pro časopis Priemysel Dnes, ve kterém popisuje své české působení v rámci společnosti ITT.

Začalo to v roce 1920

Společnost ITT (International Telephone and Telegraph) založili v roce 1920 dva bratři Behnové, kteří se tak rozhodli založit první celosvětovou telekomunikační síť. Ačkoli předčili svou dobu (a rovněž technologický rozvoj), trvalo společnosti ITT další čtyři desetiletí, než získala svou pozici světového lídra v oblasti telefonických spínacích zařízení a telekomunikačních služeb. Roky, které následovaly, byly svědkem ambiciózní a úspěšné diverzifikace a získávání velkých značek z různých oborů, včetně sítě hotelů Sheraton, půjčovny automobilů Avis, pojišťovny Hartford a pekárenské společnosti Continental Baking (výrobce nejznámějšího toastového chleba v Severní Americe - Wonder Bread). V současné době má společnost ITT, se sídlem ve městě White Plains ve státě New York, přibližně 10-tisíc zaměstnanců v 35 zemích, zákazníky v celkem 125 zemích a za rok 2013 dosáhla obratu 2,5 miliardy dolarů.

Hurá do Ostravy

Strukturu společnosti ITT tvoří čtyři základní centra. Jedním z těchto center je divize Motion Technologies, která má dvě obchodní jednotky: Friction (brzdové destičky pro automobilový průmysl) a KONI (nárazníky pro automobilový a železniční průmysl). Společnost ITT Holdings Czech Republic je v divizi Motion Technologies klíčovým hráčem, protože je největším centrem pro více oborů. Vyrábí brzdové destičky pro osobní automobily, lehká užitková vozidla a nákladní vozidla v obchodní jednotce Friction a nárazníky pro železniční vozy v obchodní jednotce KONI.

Společnost ITT zahájila své působení v Ostravě v roce 2009 pouze s obchodní jednotkou Friction s 200 zaměstnanci. Ve stejném roce zde vyrobili 6 milionů brzdových destiček. Do roku 2014 se počet zaměstnanců ztrojnásobil, výroba vzrostla na 30 milionů brzdových destiček, a včetně výsledků obchodní jednotky KONI, která zde zahájila své působení v roce 2011, se předpokládá obrat ve výši 180 milionů dolarů.

Velmi jasná vize

Cesare Savini nastoupil do společnosti ITT Holding Czech Republic jako generální ředitel na konci roku 2009, pouhých několik měsíců po zahájení výroby brzdových destiček v novém závodu. Savini pracoval několik let v Číně v jiném odvětví, ale vždy na pozici ředitele obchodní jednotky. Do Ostravy byl proto najat s konkrétním cílem – aby vedl expanzi závodu a učinil z něj nejúspěšnější závod v rámci divize ITT Motion Technologies. Jak Cesare uvádí, bylo od počátku jeho vizí „přeměnit žáka v učitele“ – jinými slovy učinit z Ostravy centrum mimořádné kvality v rámci společnosti ITT tak, aby sem na školení jezdili kolegové z celého světa a učili se zde novým a ověřeným postupům.

Po čtyřech letech může Savini hrdě říci, že jeho mise byla splněna. Ostravský závod se stal v rámci divize Motion Technologies měřítkem díky jeho mimořádnému plnění všech „průmyslových klíčových výkonových ukazatelů“ (např. efektivita, produktivita, zmetkovost a včasné dodávky) a jeho vynikající finanční výkonnosti. V současné době sem přijíždějí návštěvníci ze sídla obchodní jednotky Friction v Itálii a sídla jednotky KONI v Nizozemsku. Ale také z jiných míst divize ITT Motion Technologies, jako je Čína, proto, aby se zde dozvěděli o nejnovější výrobní výkonnosti, jejímž ztělesněním je závod v třetím největším městě České republiky.

Takže, proč Ostrava?

Když se hledalo vhodné výrobní místo pro 21. století, byla Ostrava považována za jasnou volbu pro její vyváženost tří faktorů: dostupnosti zkušených zaměstnanců, konkurenčních mzdových nákladů a její rozumné vzdálenosti pro některé klíčové zákazníky. Zpočátku byla hlavním zákazníkem závodu německá společnost Continental AG a i dnes se obchodní jednotka Friction zaměřuje zejména na evropský trh. Na druhé straně má obchodní jednotka KONI zákazníky po celém světě a ze svého výhodného umístění ve střední Evropě zasílá výrobky do Evropy, USA, na Blízký východ, do Indie a Číny. Jak říká Cesare Savini: „KONI má možná menší zisky, ale rozhodně má širší zákaznickou základnu.“

Vnitřní vize

Kromě dosažení cíle stát se centrem mimořádné výrobní kvality, se Ostrava úspěšně snaží o dosažení dalších vnitřních cílů. Vyšší management je přesvědčen o tom, že pouze tehdy, pokud se zaměstnanci zacházíte s respektem, který si zasluhují, získáte na oplátku jejich oddanost při dosahování výsledků. Dokonce i vysoce náročných a obtížně dosažitelných výsledků. Nemusí se jednat o písemnou smlouvu, ale i tak jde o určitý smluvní vztah. Tyto základy respektu a poctivého jednání obsahují také povědomí o ochraně životního prostředí, čímž se společnost ITT stává ohleduplným sousedem těm, kteří žijí v její blízkosti.

Kam dál?

Kromě překonávání klíčových výkonových ukazatelů a udržování dobré nálady místních obyvatel se společnost ITT Holdings Czech Republic zaměřuje také na výrobu a obchodní úspěchy. V obchodní jednotce Friction byla nedávno vyvinuta nová řada brzdových destiček – pojmenovaná historickým názvem Galfer. V roce 2013 uvedla obchodní jednotka KONI na trh dva nové nejmodernější typy tlumičů (05 a 06), které nyní nastolují nové standardy na trhu.

Pokud jde o budoucnost, předpokládá Cesare Savini pokračování působivého růstu společnosti (v dalších 12 měsících počítá s nárůstem brzdových destiček na 36 milionů kusů). Díky své mezinárodní pověsti je ostravský závod využíván jako centrum plánů společnosti ITT Motion Technology na evropskou expanzi. Jejichž výsledkem je v roce 2015 závazek další investice do závodu ve výši 10 milionů dolarů. Prudký růst tedy pokračuje.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...