1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Jaderná elektrárna Dukovany – ČEZ, a.s.

CEZ JE Dukovany 16Významný energetický zdroj je opět plně v provozu

Elektrickou energii vyrábí Jaderná elektrárna Dukovany už více než 30 let. V České republice pokrývá zhruba 20 % veškeré spotřeby elektřiny a ročně vyrobí kolem 15 miliard kWh. Jen pro představu, tak velký objem elektrické energie by stačil pro spotřebu všech českých domácností.

V polovině loňského roku byly neplánovaně odstaveny hned dva bloky jaderné elektrárny a dodávky potřebného množství elektřiny do sítě proto musely zajistit jiné zdroje. O aktuální situaci v první jaderné elektrárně na českém území jsme si povídali s Ing. Jaroslavem Jakubem, projektovým manažerem Divize výroba.

Do jaderné elektrárny se většina z nás jen tak nedostane. Můžete nám přiblížit, jak se u vás elektřina vyrábí?

Výroba elektřiny v jaderné elektrárně je v podstatě založena na podobném principu jako v klasickém zdroji, pokud bychom kotel nahradili jaderným reaktorem. Základem je několik stovek palivových tyčí v reaktoru, které obsahují uran 235. Pomocí štěpení se uvolňuje tepelná energie a v reaktoru se ohřívá voda o parametrech 12,2 MPa a teplotě kolem 280°C. Toto médium předává tepelnou energii vodě v sekundárním okruhu, kde vzniká pára při nižších parametrech 4,5 MPa. Tato sytá pára vstupuje do vysokotlaké části turbíny a následně do separátoru, kde je ohřívána na přehřátou páru a pak vstupuje do nízkotlaké části turbíny. Ta je na hřídeli propojena s generátorem, na němž vyrábíme elektrickou energii, která je dále distribuována v rámci distribuční soustavy o napětí 400 kV.

Pro provoz jaderné elektrárny je klíčová bezpečnost výroby. Jak ji v Dukovanech zajišťujete?

Bezpečnost výroby a provozu je zajišťována přísným dodržováním veškerých legislativních dokumentů a předpisů. Samozřejmě využíváme i metodologie ze zahraničí tak, abychom z pohledu řízení bezpečnosti stále patřili mezi nejlepší. Připomenu, že podle světově uznávané soustavy bezpečnostních a výkonnostních provozních indikátorů (Index WANO) naše elektrárna dosahuje úrovně srovnatelné s 20 % nejlepších jaderných elektráren na světě. V některých parametrech, jako je například kolektivní efektivní dávka nebo neplánované výpadky, patří dokonce mezi absolutní špičku.

Můžete přiblížit konkrétní kroky, které k takto vysoké úrovni bezpečnosti vedou?

Bezpečnosti jaderné elektrárny je dosahováno zejména bezpečností projektu a úrovní kultury provozování elektrárny. K té patří způsobilý personál, kvalitní dokumentace, využívání provozních zkušeností, technická kontrola, radiační ochrana, požární bezpečnost a další.

Požadavky na bezpečnost jaderných elektráren narostly po událostech v jaderné elektrárně Fukušima v roce 2011. Jaké projekty jste v této souvislosti realizovali?

V letošním a minulém roce jsme ukončili hned několik finančně náročných projektů, k nimž jsme přistoupili na základě akčních plánů po havárii na jaderné elektrárně v Japonsku. Splnění těchto požadavků je i jedním z předpokladů pro další provoz prvního bloku elektrárny. Podařilo se nám úspěšně instalovat nové dieselové generátory, postavit koncové jímače tepla nebo pro chlazení pro technickou vodu, a to pro případ, pokud by silný vítr vyřadil z provozu některou chladicí věž.

Dotkl jste se otázky dalšího provozu prvního bloku. Aby mohl i nadále zůstat v činnosti, musíte získat povolení Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Co vše to obnáší?

Tato otázka je hodně komplikovaná, přesto se pokusím odpovědět. Postupujeme podle standardních pravidel atomového zákona, který nám ukládá povinnost předkládat některé dokumenty. Patří k nim například dokument předprovozní bezpečnostní správy, plán kontrol, dokument o posuzování bezpečnostních aspektů, nakládání s radioaktivními materiály, zajištění fyzické ochrany nebo vnitřní, havarijní. Je třeba říci, že toto povolení úřad uděluje zpravidla na 10 let. My jsme se nyní ocitli už za projektovou hodnotou provozu Jaderné elektrárny Dukovany. Jsme tedy v etapě, které odborně říkáme „long term operation“, což znamená provoz za projektovou hodnotou. Proto je kladen podstatný důraz jak na připravenost zařízení, tak na personální zázemí elektrárny. Oproti minulým žádostem tak předkládáme i tzv. health report, který se týká „zdraví“ elektrárny, respektive jejích jednotlivých technologických systémů.
 
Pokud ještě chvíli zůstaneme u bezpečnosti, musíme připomenout, že zhruba v polovině minulého roku si dva bloky v Jaderné elektrárně Dukovany vyžádaly neplánovanou odstávku.

Ano, nicméně dnes už jsou opět plně v provozu. Příčinou této neplánované odstávky bylo zjištění neodpovídající kvality RTG dokumentace svarů při provádění jejich kontrol. Jinak řečeno, zjistili jsme, že u některých svarů jsme neměli provedené rentgenové snímky, jak předepisují normy, a v některých případech nebyla dodržena metodologie, takže například místo třech snímků na svár byly svary rentgenovány jen ve dvou polohách.

Odstávka bloků znamenala také výpadek dodávek elektřiny do sítě. Jaké zdroje chybějící energii zajistily?

Výroba elektrické energie byla v Jaderné elektrárně Dukovany splněna i přes neplánovaný výpadek na 80 %. Z původně předpokládaných hodnot 15,8 TWh elektřiny se nakonec vyrobilo 12,6 TWh a disponibilita byla splněna na 72,9 %. Společnost ČEZ provozuje kromě jaderných elektráren i klasické konvenční zdroje nebo vodní elektrárny, takže výpadek byl nahrazen těmito zařízeními. Samozřejmě ale existuje rozdíl mezi náklady na elektřinu vyrobenou v jaderné elektrárně a v běžných zdrojích.

Je zřejmé, že provoz jaderné elektrárny s sebou přináší vysoké požadavky na pracovníky. Kolik lidí se o provoz elektrárny aktuálně stará?

Přímo pod ředitelem Jaderné elektrárny Dukovany pracuje něco málo přes 600 zaměstnanců. Do provozu elektrárny je ale zapojeno přes centrální útvary bezpečnosti nebo centrální inženýring mnohem více lidí. V rámci společnosti ČEZ jde asi o 1100 pracovníků. K tomu je třeba připočítat dodavatele zajišťující přípravu a realizaci jak údržbových, tak i investičních akcí. Zde záleží na tom, zda je nebo není odstávka. Pokud odstávka není, je v dodavatelské sféře zapojeno dalších cca tisíc lidí.

Jaké nároky máte na zaměstnance a jak zajišťujete jejich další vzdělávání?

Každá pozice má specifické požadavky a každý pracovník musí splnit jiná kritéria, která souvisí s výkonem jeho funkce. Vůbec nejnáročnější požadavky jsou kladeny na operátory, kteří řídí jaderný blok. Jejich příprava trvá zhruba dva roky a tak trochu se podobá studiu na vysoké škole. Na tyto pozice jsou přijímáni vysokoškoláci, kteří musí projít psychologickými testy. Úspěšnost je někde mezi 7 až 10 %. Potom následuje náročná příprava, kdy se zabývají všemi odbornostmi, které potřebují k výkonu profese. V elektrárně máme k dispozici i trenažér, na němž si mohou vyzkoušet všechny poruchy, jež mohou v praxi řešit. Tyto pracovníky přezkušuje komise ze Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, která uděluje rozhodnutí, zda mohou působit na pozici operátora. Příprava na ostatní pozice není tak náročná, přesto jsou požadavky na uchazeče vysoké. K jejich dalšímu vzdělávání využíváme školící centrum v Brně.

Jaké jsou vaše plány pro následující období?

Očekáváme rozhodnutí Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, které nám umožní dále provozovat první blok jaderné elektrárny. Paralelně probíhají přípravy dokumentace k podání žádosti o povolení dalšího provozu druhého bloku. Současně se budeme nadále snažit zvyšovat bezpečnost jaderné elektrárny na základě realizace jednotlivých projektů.

Priemysel Dnes/Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...