1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

LINET, spol. s r.o.

Linet 16Lídr v oblasti zdravotnických lůžek opět posiluje a roste

Společnost LINET je ukázkou toho, že když se věci vezmou za správný konec, úspěch a růst na sebe nenechají dlouho čekat. Přední výrobce a technologický lídr v oblasti nemocničních a pečovatelských lůžek začínal v roce 1990 ve skromných podmínkách v kravíně. Z malého kapitálu 10-tisíc dolarů, což byly mimochodem jediné peníze, které společníci za celých 25 let do firmy investovali, se podařilo vybudovat podnik s globální působností.

 

Dnes firma aspiruje na to, aby se stala jedničkou ve svém oboru na nejvyspělejších trzích světa. „Za celou svou historii nebyla společnost LINET nikdy ve ztrátě a generovala vždy výrazně nadprůměrný zisk. Po dobu uplynulých 25 let jsme dokázali zhodnocovat vlastní kapitál v průměru téměř 30 % ročně,“ říká Ing. Zbyněk Frolík, generální ředitel a spolumajitel společnosti LINET. Více nám o dalších záměrech a směřování firmy prozradil v rozhovoru.

Povídáme si na začátku nového roku, což je vždy období hodnocení a bilancování. Jaký byl pro vaši společnost uplynulý rok?

Fiskální rok společnosti LINET Group končí až v březnu, ale plánované tržby jsou 202 milionů euro. Podle všeho tento plán jednoznačně překročíme, a to až o dalších 10 procentních bodů. Platí přitom, že každý rok plánujeme růst minimálně o pětinu. Očekáváme tedy, že se firma zhruba do roku 2020 zdvojnásobí a překročí obrat 400 milionů euro.  

S jakou vizí a očekáváním jste vstoupili do roku 2016?

Daří se nám prakticky na všech trzích. Velmi si vážíme toho, že dokážeme postupně atakovat pozici číslo jedna i na velmi vyspělých trzích, jako je například Německo, Švédsko nebo Nizozemí. Na trhu ve Spojených státech amerických atakujeme pozici číslo dvě, ačkoliv jsme tam vstoupili teprve před pěti lety. V České republice zaujímáme na trhu 75-% podíl.

Pravidelně na trh uvádíte novinky. Na co se mohou zákazníci těšit letos?

Chystáme se omlazovat portfolio postelí, které chceme obohatit o modely Eleganza 4 a Eleganza 5. Nabídku rozšíříme také o nové stretchery, v celosvětové nabídce budeme nasazovat několik nových modelových řad. Současně je před námi kompletace portfolia matrací.  

Jak se proměňují požadavky na zdravotnická a nemocniční lůžka? Jakým způsobem na potřeby zákazníků reagujete?

Našimi zákazníky jsou hlavně zdravotní sestry a pečovatelky. Klíčové požadavky jsou především na bezpečnost práce s ležícími pacienty jak u sester, tak u pacientů. Sestrám hrozí úrazy zad a pacientům pády a proleženiny. Naše inovační řešení tuto bezpečnost výrazně zvyšují. Soustřeďujeme se i na efektivitu čistění a desinfekci lůžek a radikální snížení proleženin našimi aktivními matracovými systémy. Lůžka jsou připojena na internet a poskytují řadu údajů o technickém stavu a údržbě, ale i o bezpečí pacienta a klinické informace z různých senzorů zabudovaných v lůžku.     

Jak velký objem zdravotnické techniky v závodě v České republice ročně vyrobíte? Pro jaké trhy jsou vaše výrobky především určené?

V závodě v Želevčicích u Slaného vyrábíme celou naši produkci, tedy zhruba 90-tisíc lůžek ročně. Loni se jednalo o výrobky za 3,6 miliardy korun. Jelikož rosteme velmi rychle, v roce 2016 podstatně rozšíříme výrobní kapacity v České republice. Zároveň uvažujeme, že postavíme továrnu v Severní Americe. Naše produkty jsou vyvážené do celého světa, tedy do více než 100 států na všech kontinentech. Největšími trhy jsou pro společnost LINET především Spojené státy americké, Německo, Francie, Holandsko, Česká republika, Belgie, země Středního východu a Itálie.

Na nedostatek práce si tedy stěžovat nemůžete.

Rozhodně. Nemáme problémy se zakázkami, máme spíše potíže najít kvalifikované zaměstnance. Například svářečské i ostatní technické profese jsou u nás stále velmi žádané. Česká ekonomika šlape a nezaměstnanost je nízká. Proto se nebráníme ani zaměstnávání cizinců, například Ukrajinců.

Plánujete další rozšiřování pracovních pozic? Kolik pracovníků dnes zaměstnáváte a o jaké uchazeče máte zájem?

LINET Group má nyní zhruba 1500 zaměstnanců, a to včetně agenturních pracovníků.  Letos stavíme novou výrobní halu ve Slaném, kde můžeme nabídnout postupně až 170 nových pracovních míst. Současně rozšiřujeme tým výzkumu a vývoje. Rozhodně máme zájem o zaměstnance se selským rozumem a o ty, kteří se nebojí nových výzev. Zejména hledáme vhodné kandidáty do technických profesí se specializací na elektrotechniku, oblast ICT, ale i technicky zdatné a šikovné řemeslníky ve strojírenství.

Jaké výhody u vás pracovníci najdou?

Udržujeme si nízkou fluktuaci zaměstnanců a vyplácíme jim nadstandardní mzdy. Průměrný plat byl v roce 2015 přes 38-tisíc korun. Vybudovali jsme sofistikované vývojové centrum, mateřskou školku, učňovské středisko i systém vzdělávání napříč celou společností. Součástí naší společnosti je námi vyvinutý velmi efektivní výrobní systém, který přispěl k dosažení vysoké přidané hodnoty na jednoho zaměstnance v České republice ve výši přes 2 miliony korun.   

Co stojí za vaším úspěchem na trhu? Na jakou obchodní strategii jste vsadili?

Píle, lidé a štěstí. Máme skvělou firemní kulturu. Pokud má být společnost LINET příkladem, pak také v tom, že kvalita a inovační myšlení mohou prorazit skutečně do celého světa. Když se to povedlo nám, může se to povést i dalším českým či slovenským výrobcům.

Žádná úspěšná společnost se neobejde bez pravidelných investic. Kam nejčastěji plynou finance ve vaší firmě? Můžete uvést příklady z poslední doby?

Do výzkumu a vývoje ročně investujeme kolem 4 milionů euro. Letos stavíme další výrobní závod za téměř 10 milionů euro a připravujeme další takový závod v Mexiku. Hodně investic v minulých letech plynulo do budování zahraničních dceřiných společností a získávání relevantního podílu na trhu. Letos také počítáme s nákupem některých firem, které zapadají do strategie rozvoje společnosti. A to především na poli služeb v oblasti krátkodobého pronájmu matrací a specializovaných lůžek nemocnicím.

Jako úspěšná společnost jste se také přihlásili ke společenské odpovědnosti. Jaké konkrétní projekty realizujete?

Jsme velmi hrdí, že se můžeme o náš úspěch podělit s těmi, kteří to potřebují. Jsme jedním z významných donátorů nadací, jako je například Člověk v tísni, Konto Bariéry, Dobrý anděl, Nadace Charty 77 a dalších.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...