1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Mesa Parts s.r.o.

mesa parts 20Spolehlivost dodávek, kvalita produktů a rozumné ceny jsou u nás samozřejmostí

Společnost Mesa Parts, založená už v roce 1896, je ve svém oboru známá jako spolehlivý partner celé řady technologických firem, jež se mohou opřít o vysokou kvalitu jejích výrobků, flexibilitu a otevřenost vůči specifickým požadavkům zákazníků. Jde o rodinný podnik, jenž se zaměřuje na vývoj a výrobu přesných rotačních soustružených dílů a konstrukčních skupin a své závody má v Německu, České republice a Mexiku.

Česká dceřiná společnost byla založena již v roce 1993 a od té doby úspěšně roste a rozšiřuje své produktové portfolio. O historii, výrobním programu či aktuálních investicích Mesa Parts s.r.o., jsme si povídali s jejím jednatelem Ing. Michalem Lichterem.

Kdy byla založena mateřská společnost Mesa Parts? Jak se vyvíjela česká dceřiná společnost z hlediska produktového portfolia, výrobních areálů či počtu zaměstnanců?

Mateřská firma Mesa Parts byla založena v roce 1896 v německém Lenzkirchu a zabývá se vývojem, výrobou a montáží obráběných podskupin. Česká firma vznikla v roce 1993 a výroba byla zprvu zahájena v pronajatých halách, přičemž počet zaměstnanců nepřesahoval 30 osob. Obchod se však rozvíjel velmi dynamicky, a tak bylo rozhodnuto o výstavbě zcela nové výrobní haly v blízkosti Náchoda.

Jaká je nyní velikost české firmy a jaké je její aktuální produktové portfolio?

V české firmě nyní pracuje přibližně 300 zaměstnanců a roční obrat se pohybuje kolem 25 mil. eur. Zhruba 75 % obratu je spojeno se zákazníky z automobilového průmyslu. Zbývající jednu čtvrtinu obratu obstarají zákazníci z dalších průmyslových odvětví. Obecně vyrábíme součásti z těžko obrobitelných materiálů, což jsou kupříkladu nástrojové nebo nerezové oceli. U produktů pro automobilový průmysl se zaměřujeme na díly pro benzinové a dieselové vstřikování, komponenty pro řízení automatických převodovek či součásti brzdových systémů. Pro zákazníky z dalších oborů vyrábíme díly pro regulátory topení, hydromotory, lodní motory a motory elektrokol.

Můžete přímo jmenovat některé ze svých zákazníků?

Našimi zákazníky v automobilovém průmyslu jsou firmy Bosch, Continental, Hilite International nebo Hitachi. Své produkty dodáváme jejich závodům v Evropě, Mexiku, Číně či Turecku.

Jaký podíl vaší produkce míří do zahraničí?

Jednoduchá odpověď: 100 %. Naše výrobky míří na evropský, asijský a americký kontinent.

Vyrábíte na základě individuálního zadání zákazníků. Můžete popsat výrobní proces v koordinaci s požadavky klientů?

Naši zákazníci od nás poptávají nové produkty, pro které je následně, po vzájemné domluvě, vyvinuta technologie výroby a kontroly tak, aby uspokojila předem stanovené parametry. Obchodním partnerům tak poskytujeme kompletní servis od zadání, přes vývoj technologie výroby a výroby vzorků až po sériovou výrobu. Klíčem k našemu úspěchu je neustálý přímý kontakt se zákazníky.

Jak se aktuálně vyvíjí vaše produktové portfolio? Můžete jmenovat nějaké zajímavé novinky?

V automobilovém průmyslu cítíme pokles ve vývoji spalovacích motorů a příklon k elektromobilitě a alternativním zdrojům. Přizpůsobujeme se tomuto trendu a připravujeme adekvátní díly, které bychom chtěli výrobcům automobilů nabídnout.

Jaký zákaznický servis či výhody – kupříkladu v oblasti logistiky – nabízíte svým klientům?

Naše firma přímo komunikuje se zákazníky a flexibilně reaguje na jejich aktuální potřeby a případné technické změny. Klienti oceňují, že jsme schopni zareagovat na jejich požadavky velmi pružně a rychle. Spolehlivost dodávek, kvalita produktů a rozumné ceny jsou naprostou samozřejmostí.

Do jakých projektů jste v poslední době investovali a do jakých projektů plánujete investovat v budoucnosti?

Vzhledem k růstu zakázek jsme v roce 2015 zvětšili naši výrobní halu přibližně o 7-tisíc m², takže aktuálně je její celková rozloha 12-tisíc m². Výrobní kapacity jsme rozšířili o nové obráběcí stroje. Pro výrobu komponentů automatických převodovek jsme zakoupili několik CNC vícevřetenových automatů. Trvale se zaměřujeme na snižování manuálních činností, a proto je velká část našich investic zaměřena na automatizaci především kontrolních a balících automatů, automatizaci podávání a odebírání dílů u strojů, měření apod.

Předpokládám, že tato automatizace souvisí také s nedostatkem kvalifikované pracovní síly na našem trhu. Jak tento aktuální problém řešíte?

Již před několika lety jsme si uvědomili, že nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců se dotkne i nás. Proto jsme navázali úzkou spolupráci se základními a středními odbornými školami přímo v našem regionu. Na základních školách se snažíme poukázat na pozitivní změny v našem oboru a přesvědčit žáky i jejich rodiče, že práce ve strojírenské firmě je dnes vykonávána v moderním, čistém a bezpečném prostředí, a navíc má dobrou perspektivu. V rámci spolupráce s odbornými školami pořádáme pro jejich studenty řadu exkurzí, školení a letních i celoročních praxí. Abychom si postupně mohli vychovat budoucí zaměstnance podle našich potřeb, vybudovali jsme vlastní vzdělávací centrum. Studenti v něm vykonávají svou předepsanou výrobní praxi pod dohledem našich odborníků. I když víme, že je to běh na dlouhou trať, snažíme se, aby některé z těchto žáků náš podnik zaujal a oni se v budoucnu stali našimi zaměstnanci.

A jakým způsobem se snažíte udržet své stávající zaměstnance?

Zaměstnanecké benefity jsou už dnes samozřejmostí. Nabízí je mnoho zaměstnavatelů. Abychom prohloubili týmového ducha mezi zaměstnanci a budovali v nich hrdost na naši firmu, organizujeme pro ně různé společenské a sportovní akce, aby se mohli potkávat i mimo pracoviště. Pro zaměstnance organizujeme zájezdy na kulturní či sportovní akce a návštěvy evropských měst v adventním čase.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...