1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Prefa Brno, a.s.

Prefa Brno 20Už řadu let jsme všude tam, kde vy stavíte

Akciová společnost Prefa Brno byla založena 5. května 1992 z části dřívějšího podniku Prefa n.p. Brno. Tento podnik vznikl v roce 1951 a postupně byla do jeho struktury začleněna většina výroben betonových stavebních dílců v Jihomoravském kraji.

Závody, které tvoří současnou akciovou společnost, byly vybudovány v 50. a 60. letech a jejich činnost byla zaměřena zejména na výrobu betonového zboží (dlažba, trouby, šachty), dílce pro montované skeletové konstrukce a dílce pro stropní a střešní konstrukce. Akciová společnost Prefa Brno si ponechala tento původní výrobní program, který v posledních letech významně rozšířila a přizpůsobila potřebám současného stavebnictví.

V roce 1998 zahájil činnost nový výrobní závod, který se postupně transformoval na dceřinu společnost PREFA KOMPOZITY. Od svých počátků se zabývá výrobou a prodejem kompozitních (sklolaminátových) profilů, výrobků z těchto profilů a montáží konstrukcí z kompozitních materiálů. V srpnu roku 2005 přibyla do rodiny Prefa další dceřiná společnost PRESTA-mix, která je provozovatelkou betonárny se sídlem ve městě Kuřim v areálu firmy Prefa Brno. Tady vyrábí betony pro zákazníky jak z Kuřimi a jeho okolí, tak i města Brna. PRESTA-mix dodává beton na rozmanité použití na stavbách charakteru pozemního, dopravního a vodohospodářského stavitelství. Současně je zde možný odběr písků a kameniva, kterými betonárna disponuje.

Úspěchy společnosti Prefa Brno si loni při příležitosti 30. výročí její existence na trhu připomněli v podniku hned dvakrát. „Naše obchodní partnery jsme pozvali na představení Noc na Karlštejně do Městského divadla Brno. Akce, které se zúčastnilo kolem 650 lidí, měla veliký úspěch,“ řekl v úvodu rozhovoru pro časopis Průmysl Dnes technický ředitel Ing. Michal Ševčík s tím, že někteří zaměstnanci dokonce slavili 40leté výročí. Tak dlouho už jsou součástí podniku Prefa Brno. „Pro naše zaměstnance jsme ve výrobních závodech uspořádali opožděný vánoční večírek. O ten už dvakrát přišli kvůli pandemii. Připravili jsme grilování a cimbálovou muziku, i to mělo ohlas,“ doplnil.

Široký sortiment výrobků

Společnost Prefa Brno se řadí k předním výrobcům betonových stavebních dílců v České republice. Zaměřuje se na výrobky z betonu, železobetonu a předpjatého betonu a svým zákazníkům poskytuje celou škálu služeb spojených s dodávkami produktů do stavebnictví. Výrobní program podniku lze rozdělit do 4 segmentů – pozemní stavby, Prefa Dekor, kanalizace a nádrže. První z nich tvoří pozemní a průmyslové stavby, druhá skupina zahrnuje výrobní a stavební materiál a všechny produkty týkající se komunikací, hrubé stavby, zahradní architektury nebo městského mobiliáře. Třetí skupinu představuje kompletní sortiment betonových výrobků pro kanalizaci, šachty nebo vpusti a čtvrtou skupinu tvoří nádrže a prostorové prefabrikáty určené pro čistírny odpadních vod, vodojemy nebo retenční či dešťové usazovací nádrže.

Velikost výrobních areálů společnosti Prefa Brno, rozsah a rozmanitost produktového portfolia přitom pomáhají firmě překonávat obtížné společenské a ekonomické situace. Co to znamená? „Můžeme se spolehnout na to, že když jeden segment trhu zaznamenává pokles, druhý je stabilní, nebo dokonce roste,“ říká technický ředitel a jako příklad uvádí podzimní obecné volby, kdy poklesl zájem o produkty ze sekce Prefa Dekor. „Připisuji to tomu, že před volbami nechtěli mít starostové rozkopané komunikace.“ Podobně „sezónně“ lze chápat i oblast nadrží a kanalizací. Nejvíce se tomuto sortimentu daří v období, kdy jsou vypsané dotační programy na vodojemy nebo odkanalizování obcí. Navzdory tomu je společnost Prefa Brno schopná nabídnou svým zákazníkům komplexní služby. „Motto „Jsme tam, kde vy stavíte“ platí obecně, nakolik víme dodat vše pro stavbu okrem střešní krytiny,“ říká Michal Ševčík.

A jaké jsou silné stránky produktů Prefa Brno ve srovnání s konkurencí? „Pečlivě si hlídáme finální kvalitu, estetickou stánku a design výrobků – a to zejména u dekorativních produktů, které musí splňovat svůj technický účel, ale zároveň by měly být zajímavé a přitahovat pozornost zákazníků,“ prozrazuje technický ředitel. Jedná se zejména o městský a zahradní mobiliář, městskou a zahradní architekturu. V rámci sortimentu služeb je společnost Prefa Brno u některých produktů schopna nabídnout nejen výrobu, ale také projekční činnost, dopravu a realizaci, tedy montáž výrobků na stavbě přímo u zákazníka. „Naši zákazníci vědí, že za námi mohou přijít s každým nápadem, že nad ním budeme přemýšlet a vynasnažíme se ho realizovat. Při netradičních projektech nám pomáhá, že máme vlastní projekci, takže zákazník za námi může přijít s jakýmkoli přáním anebo když si neví rady,“ chlubí se Michal Ševčík.

Nový výrobní závod v Oslavanech

Společnost Prefa Brno sídlí v mateřském Brně a její výrobní areály se nacházejí v Kuřimi, Oslavanech, Hodoníně, Strážnici a Veselí nad Moravou. Momentálně probíhá ve společnosti vůbec největší investice v novodobé historii firmy. „V závodě v Oslavanech stavíme novou výrobní halu, v níž bude automatická linka na výrobu stropních panelů, silničních panelů nebo překladů. Díky této investici rozšíříme i výrobu drobné architektury, jako jsou třeba plotové desky, květináče, lavičky a taky takzvanou bižuterii. Tak označujeme výrobky do jednoho kubíku, které děláme přímo na zakázku,“ prozradil technický ředitel. Nová výrobní hala v Oslavanech o velikosti 5-tisíc m2 bude otevřena letos na jaře. Zejména u drobné architektury přitom společnost Prefa Brno reflektuje i designové trendy, například barevnost. „Co rok mírně obměňujeme barevné portfolio, chceme, aby bylo co nejpestřejší a každý si mohl vybrat,“ upozornil Michal Ševčík.

Specialista na pozemní stavby

Komplexní přístup od navrhovaného konstrukčního řešení až po samotné provedení montáže umožňuje optimálním způsobem skloubit funkčnost objektu a ekonomickou stránku stavby. Právě to je důvod, proč investoři oslovují společnost Prefa Brno ke spolupráci na svých stavebních plánech. Ve výrobních závodech na jižní Moravě vznikají konstrukce pro průmyslové a zemědělské haly, bytové i obchodní domy. Obrovskou výhodou betonu je přitom variabilita řešení různých staveb. Poslední roky se Prefa Brno zaměřuje na výstavbu menších bytových domů a rodinných domů, které připravuje na klíč. Naposledy se firma podílela na výstavbě nových a moderních rodinných domů v obci Nemojany u Brna. Úspěšně realizovala také stavbu moderních bytů v Miroslavi, které byly zajímavé jedinečným skeletovým konstrukčním systémem s vyzdívkami keramických bloků.

Každý rok vkládá Prefa Brno nemalé investice i do nových výrobních zařízení a logistiky skládek tak, aby byly uspokojeny náročné požadavky investorů. Veškeré statické návrhy a projekty vznikají ve vlastní projekci, která je vtažena do projektu od úvodní studie až po výrobní a montážní dokumentaci. Prefa Brno taky neustále vylepšuje sortiment svých výrobků a sladěných kompletních systémů pro své partnery. Novinky a modifikace značky PREFA lze najít ve všech segmentech výroby. „Letos je k dostání několik praktických a současně elegantních modifikací střešních a fasádních systémů a jejich příslušenství. Kromě toho nabízíme rozšíření sortimentu odvodnění střech o nové barvy, účelné nové prvky protipovodňové ochrany a mnoho dalšího,“ říká technický ředitel společnosti Prefa Brno a na závěr dodává: „Snažíme se široký sortiment výrobků PREFA průběžně přizpůsobovat měnícím se podmínkám trhu. Významně k tomu přispívají naše dlouholeté zkušenosti i mezinárodní výměna poznatků.“

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...