1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

TAJMAC-ZPS, a.s.

tajmacZlínská firma se ve světové i evropské konkurenci neztrácí

Akciová společnost TAJMAC-ZPS ze Zlína je největším ze 17 podnikatelských subjektů, které jsou navzájem propojeny do nadnárodní skupiny TAJMAC Group. Zabývá se výzkumem a vývoj vícevřetenových automatů, obráběcích center a dlouhotočných automatů. Zajišťuje jejich výrobu, prodej, servis a podporu u zákazníků.

Zajímavé je, že firma byla založena již v roce 1903 jako strojírna koncernu Baťa a na 111 let trvající tradici navazuje dodnes. Hlavním produktem společnosti jsou vícevřetenové automaty, následují obráběcí centra a třetí příčku obsazují dlouhotočné automaty. „V oblasti vícevřetenových automatů rozhodně patříme do světové špičky, u obráběcích center a dlouhotočných automatů držíme solidní evropský průměr,“ říká technický ředitel a člen představenstva firmy Ing. Radomír Zbožínek. Zákazníci firmy se přitom rekrutují ze širokého spektra nejrůznější odvětví, ať už se jedná o výrobu aut, letadel či motorů, nebo i lékařských přístrojů, prostředků kosmického výzkumu či vojenskou techniku.

Obráběcí stroje firmy TAJMAC-ZPS využívají i výrobci domácích spotřebičů, nástrojů, lodí, převodovek či kolejových vozidel a ložisek. Jejich uplatnění je opravdu široké. Produkty společnosti oceňují nejen zákazníci, ale i další odborníci. Například odborná porota České hlavy v roce 2013 udělila mimořádné ocenění vícevřetenovému automatu s označením TMZ642CNC, na němž ocenila především vysokou výzkumně vývojovou inovaci. Díky ní dosahuje stroj svými parametry absolutní špičky. „Celkem jsme zatím vyrobili 67 kusů tohoto stroje, z toho pouze jeden pracuje v České republice. Všechny ostatní byly exportovány na trhy do Spojených států amerických, vyspělých evropských zemí, jeden našel uplatnění v Číně a několik v Indii,“ vyjmenovává Zbožínek s tím, že celkové tržby za tyto stroje přesáhly už jednu miliardu korun.

Dalšími zajímavými zakázkami jak z hlediska objemu, tak i marketingového významu, byly podle Radomíra Zbožínka dodávky několika desítek kusů strojů pro koncern INA, který patří do skupiny Schaeffler. Z tuzemského hlediska pak považuje za významné dodávky dlouhotočného automatu pro skupinu Brano a obráběcích center pro skupinu Slovácké strojírny. Základem obchodního úspěchu je v prvé řadě sofistikovaný produkt, produkt s hodnotou, která v čase neklesá, která uživateli nabízí očekávané užitné vlastnosti. Firma sází především na přesnost, jakost obráběných povrchů, výkon, spolehlivost, hospodárnost a v neposlední řadě i na ekologii Do výzkumu a vývoje investovala za poslední tři roky 186 milionů korun. I díky tomu se produkty pod značkou TAJMAC-ZPS uplatňují i na těch nejnáročnějších trzích světa.

Většina produkce najde uplatnění na zahraničních trzích

Z celkového objemu tržeb firmy se zhruba 70 % generuje v zahraničí. Mezi nejdůležitější teritoria patří USA, Německo, Francie, Rakousko, Itálie, Rusko, ale také Indie, Jižní Korea a Čína. Další, objemově menší dodávky, pak směřují i do ostatních evropských zemí, třeba do Polska nebo na Slovensko. Do budoucna se firma hodlá ještě více zaměřit především na východní trhy v Indii a Číně. „Na indický trh jsme vstoupili před čtyřmi roky a v tomto okamžiku už sklízíme první úspěchy. V Číně jsme zřídili dceřinou společnost a počítáme, že i na tomto trhu uplatníme podobný model, jaký jsme zvolili v Indii. To znamená dobře vytipovaný segment našich potenciálních odběratelů s důrazem na referenční zákazníky,“ přibližuje plány firmy její technický ředitel. 

Z hlediska inovací zákazníci upřednostňují stroje, které mají požadované užitné vlastnosti, jež jsou klienti schopni akceptovat a především zaplatit. Užitné vlastnosti u obráběcího stroje tvoří šest oblastí – přesnost, jakost, výkon, spolehlivost, hospodárnost a ekologie. A do všech těchto oblastí směřují inovace společnosti TAJMAC-ZPS. U některých produktů dominuje inovace v přesnosti, u jiného je dominantní v oblasti ekologie, či se jedná o obrovské stroje s velkou spotřebou elektrické energie, takže zákazník klade důraz na nižší spotřebu. Pro produkty určené zejména pro hromadnou a velkosériovou výrobu je jedním z klíčových parametrů spolehlivost a dodržování dlouhodobé přesnosti vyráběných dílů.

Výzkumnou základnu společnosti TAJMAC-ZPS tvoří 85 pracovníků a kromě toho firma spolupracuje i s externími partnery, které tvoří důležitou inovativní platformu. Na prvním místě je to hlavně SST, dále Centrum kompetence při ČVUT Praha, kuřimský INTEMAC a v neposlední řadě i Výzkumný ústav textilních strojů Liberec. „Samozřejmě úzce spolupracujeme i s dodavateli našich klíčových komponentů a řídicích systémů, tedy firmami Siemens, Heidenhain, FANUC či dodavateli ložisek INA, FAG a SKF,“ dodává Zbožínek.

Kritický nedostatek kvalifikovaných pracovních sil

V hospodářském roce 2014, který skončil loni v září, realizovala firma obrat ve výši 1,4 miliardy a zisk přesáhl 100 milionů korun. Do technického rozvoje v hospodářském roce 2014 firma investovala zhruba 80 milionů korun, do výrobní základny asi o 10 milionů korun méně. TAJMAC-ZPS v České republice zaměstnává 666 pracovníků. „Nábor nových kvalifikovaných zaměstnanců je pro naši firmu velkým strategickým problémem. Velmi obtížně se hledají odborníci pro všechny profese, počínaje dělnickými a technickými konče. Na trhu je jich málo a zdá se, že se situace v budoucnu nezlepší, pokud nedojde k zásadnímu obratu především v oblasti školství a k celkovému obratu v atmosféře ve společnosti,“ predikuje Zbožínek s tím, že je podle něj nezbytná podpora technického vzdělání, jinak bude do tří až pěti let situace v tomto směru naprosto kritická.

Do budoucna hodlá firma udržet svou pozici na trhu vícevřetenových automatů tak, aby i nadále patřila ke světové špičce a své postavení chce dále vylepšovat. Z hlediska ostatních produktových řad si chce firma v obrovské konkurenci udržet stávající solidní evropskou úroveň. „Výroba obráběcích strojů v hodnocení v celosvětovém měřítku zaujímá zhruba 14. místo, a pokud tuto výrobu stáhneme k počtu obyvatel v České republice, tak obsadíme sedmou příčku. To si myslím je úctyhodný výsledek,“ uzavírá v pozitivním duchu rozhovor technický ředitel společnosti TAJMAC-ZPS Radomír Zbožínek.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...