1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

TQM - holding, s.r.o.

TQM Holding 16Tradice v nákladní a autobusové dopravě

Jen málo společností se může pochlubit, že v oblasti dopravy kontinuálně působí už více než 60 let podobně jako TQM - holding, s.r.o. Podnik přepravuje různé komodity zboží, včetně velkých a objemných nákladů. Za rok 2015 transportoval 228 158 tun zboží a dosáhl historicky nejvyšších výnosů.

Ačkoli se opírá o dlouhou tradici, nezapomíná na pravidelnou modernizaci, proto pravidelně investuje do nákupu nových vozidel nebo do rozvoje logistiky.

Ryze česká firma historicky vznikla jako národní podnik ČSAD Ostrava, dopravní závod Opava, v roce 1949. „Během privatizace v 90. letech minulého století byla nejprve založena akciová společnost ČSAD Opava a později se změnil obchodní název na TQM, a.s. V roce 2004 bylo jmění společnosti převzato hlavním akcionářem TQM, s.r.o., a po této fúzi firma vystupuje jako TQM - holding, s.r.o.,“ připomíná vývoj společnosti její výkonný ředitel a jednatel Ing. Jiří Mainuš. V průběhu uplynulých desetiletí se přitom neměnil jen název společnosti, ale také se rozšiřovaly služby, které klientům poskytuje. Podnik po celou dobu své existence provozuje veřejnou nákladní a autobusovou dopravu. K tomu se v roce 1989 přidala také servisní činnost a od roku 1995 se začal rodit a rozvíjet samostatný obor podnikání – logistika. Dnes společnost TQM - holding působí ve všech těchto oblastech.

Doprava všemi směry

Klíčovou službou stále zůstává nákladní doprava. „V současné době je těžiště této činnosti zejména v realizaci přeprav silničními vozidly, a to jak v tuzemsku, tak i v zahraničí. Přepravujeme po celé Evropě včetně Ruska a všech přilehlých republik bývalého Sovětského svazu. Například pravidelně, už téměř 20 let, jezdíme i do Kazachstánu,“ dodává Jiří Mainuš. V rámci nákladní dopravy společnost obstarává železniční, lodní, kontejnerovou nebo kombinovanou přepravu. Doprava po silnici probíhá buď v zaplachtovaných vozidlech, nebo ve skříňových vozidlech s řízeným teplotním režimem. Stejně jako je široká nabídka typů přepravy, mohou si zákazníci společnosti TQM - holding vybírat i z různých přepravních režimů, konkrétně z ADR, ATP nebo JIT. „Celá činnost je řádně krytá příslušnými pojistkami do jakékoli hodnoty zboží. Významnou a nezanedbatelnou součástí nákladní dopravy je také spedice,“ říká Jiří Mainuš.

Ruku v ruce s dopravou jde logistika, jejíž základy byly ve firmě položeny v 90. letech minulého století. Tehdy jako doprovodné služby nákladní dopravy vznikly celní deklarace, celní sklady, skládání zásilek, překládka nebo krátkodobé skladování apod. „Od roku 2006 jsme začali logistiku nabízet jako samostatnou podnikatelskou činnost s orientací především na skladování, distribuční logistiku a logistiku v režimu JIT,“ doplňuje Jiří Mainuš. V současné době má společnost k dispozici nový logistický areál a jeden menší sklad se speciálními režimy provozu. Do oblasti logistiky firma řadí i přepravu kusových zásilek „z domu do domu“ v rámci přepravního systému FOFR.

Perfektně vybavené sklady

Společnost se v posledním období zaměřuje na masivní rozvoj logistických služeb, z nichž je prioritní hlavně skladování včetně dalších doprovodných činností, jako je manipulace se zbožím a správa skladů. Významný podíl na objemu logistických služeb má realizace outsourcingu podnikové logistiky některých významných výrobních společností. Svým klientům může firma TQM - holding nabídnout hned dva velké sklady. Logistické centrum v Opavě disponuje skladovou plochou 18 500 m2 a kapacitou 48-tisíc paletových míst v regálech. Samozřejmostí jsou klimatizované sklady s regulací teplotního režimu a certifikovaným měřením teploty na základě požadavku zákazníka. „V tomto logistickém centru nabízíme skladování a manipulaci, kompletaci a fixaci zboží, elektronické zpracování dokumentace, propojení se softwarem obchodního partnera, celní řízení včetně Intrastatu, dopravu ke konečnému odběrateli včetně režimu just-in-time. K tomu dodám, že zde funguje vícesměnný provoz a speciální režimy pro farmacii a potravinářský průmysl. Vlastníme i povolení k farmaceutické výrobě v rozsahu skladování a distribuce,“ doplňuje Jiří Mainuš. Druhý logistický sklad je umístěný přímo v sídle společnosti v Opavě, má 1700 m2 a vejde se do něho 2-tisíc palet.

Autobusové linky i servis

Osobní autobusová doprava má, podobně jako ta nákladní, ve společnosti TQM - holding dlouhou tradici. Firma například obstarává pravidelnou linkovou dopravu v rámci Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Krom toho poskytuje i přepravní služby v režimu zvláštní linkové dopravy. „To jsou v podstatě neveřejné linky. Konkrétně se jedná třeba o návoz zaměstnanců na směny do průmyslových zón. Poskytujeme i příležitostnou zájezdovou dopravu, zajišťujeme náhradí dopravu pro České dráhy a služby přepravní kanceláře, které se týkají především servisu pro cestující v linkové autobusové dopravě,“ vypočítává Mainuš.

Posledním oborem podnikání společnosti TQM - holding je servisní činnost, kterou společnost nabízí v autorizovaném servisu IVECO a SOR, jež vystavěla v roce 2005 a otevřela počátkem roku 2006. Opravovány jsou zde přívěsy i návěsy všech typů značek, stejně jako ostatní vozidla – kupříkladu dodávky, stavební, lesní, vojenská a jiná speciální technika. V rámci tzv. Truck centra firma provozuje Bosch servis, který je vybavený kompletní technologií pro opravu všech vozů včetně těch osobních. Najdeme zde třeba špičkovou diagnostiku, geometrii nebo prodej náhradních dílů. Opomenout nelze ani rozsáhlý diesel-program v podobě servisu a oprav vstřikovacích čerpadel, vstřikovačů a DENOX.

Kvalitní zaměstnanci i vozový park

TQM - holding dnes dává práci 433 lidem. „Tak jako ostatní, i my se potýkáme s nedostatkem kvalifikovaného personálu. Z mého pohledu kvalifikovaný a loajální personál je největší hodnotou každé společnosti. Pokud bych mohl vyzdvihnout největší personální problém, tak je to nedostatek profesionálních řidičů, a to jak pro řízení autobusů, tak pro řízení nákladních vozidel,“ říká Jiří Mainuš a dodává: „Nedostatek řidičů řeší každá dopravní společnost po svém. My v první řadě nechceme, aby dobří řidiči odcházeli, takže jim vytváříme pokud možno co nejvýhodnější podmínky.“

Předpokladem úspěchu v dopravě je vedle kvalitních zaměstnanců i moderní vozový park. Do jeho modernizace společnost TQM - holding pravidelně investuje. V současné době nakupuje vozidla s emisní třídou EURO 6. Nezapomíná ale i na další oblasti svého podnikání, a tak v posledních letech plynuly investice ve výši téměř 400 milionů korun také do logistiky, konkrétně do výstavby a vybavení logistického centra. „Předtím jsme investovali například do nového IVECO servisu, depa, myčky, haly pro STK a měření emisí,“ uvádí Jiří Mainuš.

Výhled do budoucna

Jako každá rozvíjející se společnost si také TQM - holding stanovila spoustu cílů, které plánuje v dalších letech naplnit. Investovat bude například do nákupu autobusů na CNG, na což naváže i vybudování plnící CNG stanice a úpravy všech servisů a STK na způsobilost oprav těchto vozidel. „Čekají nás výběrová řízení v závazku veřejné služby, aplikace nového softwaru a hardwaru v odbavovacím systému pravidelné linkové dopravy. V logistice očekáváme nové obchodní příležitosti za končící smluvní partnery a s tím související poskytování logistických služeb na míru. Připravujeme se na rekonstrukci naší provozovny osobní dopravy ve Vítkově. A vzhledem k tomu, že jsme především dodavateli služeb, kde je vysoká kvalita v konkurenčním prostředí velmi důležitá, máme pro jednotlivé činnosti i celou škálu menších cílů, jejichž naplňování vede k trvalému růstu kvality a sortimentu nabízených služeb,“ uzavírá výkonný ředitel a jednatel společnosti Jiří Mainuš.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...