1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Univerzita Palackého v Olomouci

Univerzita Olomouc 16Od jezuitů k moderní univerzitě, kde výzkum hraje prim

Spisovatel Benjamin Kuras, skladatel Emil Viklický, oční lékař Pavel Stodůlka nebo plastický chirurg Bohdan Pomač dosáhli ve svém oboru vrcholu. Kromě úspěchu je spojuje také alma mater – Univerzita Palackého v Olomouci. Ta dnes patří k tzv. research univerzitám, takže jejím primárním cílem je výzkum, vývoj a inovace. K tomu přispívají nejen kvalifikování vyučující a vědci, ale i studenti, kteří se už během studia zapojují do výzkumných záměrů a projektů.

Mezi špičkové studijní obory patří například experimentální medicína, nanotechnologie, optika, kinantropologie nebo experimentální fyzika. Na vysoké škole v srdci Hané aktuálně studuje téměř 22-tisíc mladých lidí a o chod univerzity se stará na 3500 zaměstnanců.

Univerzita Palackého v Olomouci je druhou nejstarší vysokou školou v České republice, hned po Univerzitě Karlově. Její historie se začala psát v roce 1566, kdy byla v Olomouci zřízena jezuitská kolej. S univerzitou jsou spjata jména vynikajících vědců. Působil zde například jezuitský matematik Jakub Kresa, zakladatel genetiky Gregor Mendel nebo astronom Karel Slavíček. O konec univerzity se postaral císařský dekret z roku 1860 a její činnost byla obnovena až v roce 1946, kdy dostala název Univerzita Palackého. Prvním rektorem se stal filozof a sociolog profesor Josef Ludvík Fischer.

Listopadová revoluce v roce 1989 odstartovala další důležitou etapu v dějinách olomoucké univerzity. Ta se dodnes nese ve znamení dynamického rozvoje. „Stavějí se nové budovy s nejmodernějším zařízením laboratoří i učeben, navazuje se intenzivní spolupráce s univerzitami po celém světě na poli vědy a výzkumu, studenti jezdí na výměnné studijní pobyty do zemí celého světa. Univerzita Palackého je organizátorem či partnerem významných kulturních, společenských nebo sportovních akcí,“ podotýká RNDr. Gabriela Sýkorová Dvorníková, tisková mluvčí a vedoucí oddělení komunikace Univerzity Palackého v Olomouci.

240 studijních programů

Jednu z nejstarších univerzit ve střední Evropě dnes tvoří svazek osmi fakult, konkrétně Cyrilometodějská teologická fakulta, Lékařská, Filozofická, Právnická, Pedagogická, Přírodovědecká fakulta, Fakulta tělesné kultury a nejmladší Fakulta zdravotnických věd. „Prožít studentská léta na Hané je nejlepší,“ říká Gabriela Sýkorová Dvorníková a dodává: „Důvod je jasný – široká škála oborů, nenáročné vzdálenosti mezi fakultami a centrem, kultura, sport, parky i kluby.“

Osm fakult zajišťuje zhruba 240 studijních programů, ať už bakalářských, magisterských nebo doktorských. V nabídce lze najít prakticky vše od teologie, učitelství, práva, tělesné výchovy a sportu přes obory humanitní, společenskovědní a uměnovědné, až po přírodovědné a lékařské obory nebo zdravotnické vědy. Mezi špičkové obory patří například experimentální medicína, nanotechnologie, optika, kinantropologie nebo experimentální fyzika. Dobrému jménu se těší také speciální pedagogika, fyzioterapie nebo psychologie. „K nejvyhledávanějším oborům se řadí například Charitativní a sociální práce, Mezinárodní sociální a humanitární práce, Všeobecné lékařství a Zubní lékařství, Politologie a evropská studia, Psychologie, Žurnalistika nebo Matematika-ekonomie se zaměřením na bankovnictví a celá řada dalších,“ dodává tisková mluvčí.

Studentský život zahrnuje mnohem víc než vysedávání v posluchárně. Olomoučtí studenti se podílejí na organizaci celé řady celorepublikově a mezinárodně uznávaných akcí. K rodinnému stříbru univerzity patří Festival Academia Film Olomouc, největší středoevropská přehlídka dokumentárních filmů a filmů o vědě. Mezinárodní festival Divadelní Flora zase přináší různorodé činoherní, alternativní i taneční produkce. Studenti Katedry divadelních, filmových a mediálních studií FF UP založili v roce 2006 občanské sdružení Divadlo Konvikt, které podporuje kulturní aktivity v prostorách Uměleckého centra UP. K zajímavým počinům patří také festival Pastiche Filmz, jenž divákům nabízí spektrum historické, ale i současné české a světové filmové tvorby. Ulice Olomouce každoročně oživí mezinárodní polystylový a polyžánrový festival soudobé hudby MusicOlomouc, který se zaměřuje na skladby vzniklé v uplynulých 20 letech.

Vztah se studenty pro olomouckou univerzitu nekončí předáním diplomu. V roce 2014 tak připravila novou komunikační strategii pro své absolventy. Její součástí je Portál absolventů UP, který jim nabízí možnost registrace a sdílení kontaktních údajů. Karta absolventa zase poskytuje množství výhod a slev od univerzitních i externích partnerů. „Mezi lákadla patří třeba možnost využít služeb univerzitní knihovny a jejích fakultních poboček, ubytovacích míst na kolejích nebo slevy na kurzovné v jazykové škole UPlift. Z externích benefitů zaujmou zlevněné vstupy do Omega sport centra, kina Metropol, na koncerty Moravské filharmonie nebo na plavecký stadion,“ vypočítává Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Vědecká univerzita

Univerzita Palackého se profiluje jako tzv. research univerzita, takže věda a výzkum patří k jejím hlavním prioritám. V žebříčku českých vysokých škol si v oblasti vědy a výzkumu udržuje přední pozici. Podle bodového hodnocení výsledků vědy a výzkumu si drží čtvrtou příčku za Univerzitou Karlovou, Masarykovou univerzitou a ČVUT Praha. Ve vědecké a výzkumné oblasti je jednou z priorit zapojení univerzity do projektů Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání 2014 – 2020, v jehož rámci lze čerpat finanční prostředky ze strukturálních fondů Evropské unie. „Výzvy měly být vyhlášeny už loni, většina z nich bude ale otevřena právě v tomto roce. Kromě podpory výuky nebo internacionalizace budou zaměřeny na vybudování a rozšíření výzkumných infrastruktur, podporu akademických pracovníků a doktorandů. Do tohoto programu univerzita už nyní připravuje nové projekty,“ uvádí tisková mluvčí.

Letos by univerzita také chtěla využít možností nově pořízeného analytického nástroje pro hodnocení výzkumné činnosti InCites, který využívá společnost Thomson Reuters. Ten umožňuje vyhodnocení výstupů vědy a výzkumu fakult, pracovišť, týmů i jednotlivců v mezinárodním srovnání. Komplexní analýza zahrnuje řadu kritérií, jako je například hodnocení kvality publikací nebo míra zapojení do mezinárodní spolupráce. „Budeme se zároveň připravovat na změny metodiky v hodnocení vědy a výzkumu, kterou se bude řídit rozdělování finančních prostředků ze státního rozpočtu od roku 2017. Pokud bude schválen nový vysokoškolský zákon, budeme muset reagovat i na očekávané legislativní změny, zejména v souvislosti s novými kritérii pro akreditace habilitačních a profesorských řízení,“ dodává Gabriela Sýkorová Dvorníková. Prioritou univerzity je také větší informovanost a popularizace výsledků vědy a výzkumu nejen v domácím, ale i v zahraničním prostředí.

Investice pro vědu a lepší studium

V posledních letech investovala Univerzita Palackého významné částky do rozvoje. Na území města tak vyrostla mnohá vědecko-výzkumná centra, jejichž význam přesahuje hranice regionu. V roce 2010 se na pomyslnou startovní čáru postavily tři zásadní projekty: Biomedicína pro regionální rozvoj a lidské zdroje, Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum a Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů. Nový rozměr dostává také výzkum a výuka na Lékařské fakultě UP. V jejím areálu stojí od listopadu 2012 dvě nové budovy – Ústav molekulární a translační medicíny a Dostavba Teoretických ústavů. V budoucnu na ně naváže Národní biomedicínský a biotechnologický park. A další investice se chystají. „Čeká nás dokončení výstavby spojovacího koridoru v areálu Neředín. Letos v dubnu by měla být zahájena výstavba Centra kinantropologického výzkumu Fakulty tělesné kultury. Jedná se o poslední etapu výstavby tzv. Kampusu Neředín. Ve stejnou dobu bude zahájena rozsáhlá rekonstrukce objektu Křížkovského 10 pro potřeby Filozofické fakulty za zhruba 244 milionů korun. A konečně na září plánujeme zahájení rekonstrukce objektu Na Hradě 5 pro potřeby Filozofické fakulty a Cyrilometodějské teologické fakulty,“ uzavírá tisková mluvčí.

Průmysl Dnes

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...