1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Finská YIT začala v Praze 12 stavět 122 bytů za více než 650 milionů korun

YIT logo23Praha - Finská developerská skupina YIT začala v Praze 12 stavět 122 bytů za více než 650 milionů korun. Projekt s názvem Sija Kamýk by měl být hotov koncem roku 2025 a lidé by se mohli nastěhovat na jaře 2026. Společnost o tom informovala v tiskové zprávě, kterou má ČTK k dispozici.

V okolí novostavby má vzniknout park s dětskými hřišti, místy pro cvičení a s menšími komerčními prostory.

Bytový dům vzniká na revitalizovaném brownfieldu, bude ve tvaru písmene L a bude mít dvě podzemní a deset nadzemních podlaží. Budovu navrhlo studio AGE project, které stálo například i za Rezidencí U Michelského mlýna, za kterou v roce 2018 získalo cenu Stavba roku.

"Bytový dům na rohu ulic Hodkovická a Mariánská splní všechny požadavky moderního bydlení. V rámci šetrného přístupu k životnímu prostředí do projektu začleníme řadu ekologických prvků," uvedla k zahájenému projektu obchodní ředitelka YIT Stavo Dana Bartoňová.

V domě bude 122 bytů o dispozicích 1+kk až 4+kk a velikostech 30 až 116 metrů čtverečních. Součástí většiny bytů budou balkony, terasy či předzahrádky a ve vybraných bytech budou rekuperační jednotky, které využívají teploty vzduchu odsávaného z prostoru k ohřevu chladného vzduch přiváděného z venku.

Součástí novostavby budou i retenční nádrže na zachytávání dešťové vody, která se využije pro zalévání zeleně. Developer plánuje umístit na střechu solární panely pro snížení elektrické spotřeby ve společných částech domu.

YIT je největší finskou stavební a developerskou společností a jednou z nejvýznamnějších v severní Evropě. Založená byla v roce 1912. Mezi její nejvýznamnější uskutečněné projekty patří dostavba finského parlamentu nebo renovace sídla telekomunikační a technologické společnosti Nokia. Vedle Finska působí také v dalších skandinávských státech, v Rusku, v Pobaltí, na Slovensku a v Česku.

26.01.2024 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...