1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Na Slovensku prudce roste výstavba nových bytů

panelak 2Bratislava - Slovensko letos zaznamenalo výrazné oživení výstavby nových bytů, která se propadla po propuknutí globální ekonomické krize.

Navzdory lepším výsledkům se bytová výstavba v zemi na předkrizovou úroveň ještě nevrátila, vyplývá z údajů slovenského statistického úřadu.

Během prvních tří měsíců letošního roku se na pětimilionovém Slovensku začalo stavět 3678 bytů. To je až o 44 procent více než ve stejném období loni, kdy nová výstavba spadla na dlouhodobé minimum.

Bytová výstavba na Slovensku rostla do roku 2008. Právě v tomto období ceny nemovitostí v zemi dosáhly svého vrcholu. Po propuknutí globální ekonomické krize, kterou na Slovensku provázel nárůst nezaměstnanosti, zaznamenalo slovenské stavebnictví propad výkonů. Developeři zase měli potíže s prodejem zejména rozlohou větších a dražších bytů.

Bytovou výstavbu na Slovensku kromě nynějšího oživení ekonomiky podle odborníků podporuje snížení úrokových sazeb z úvěrů. Tento vývoj se v prvním letošním čtvrtletí projevil v třetinovém nárůstu objemu nových půjček, které banky poskytly svým klientům na financování bydlení. Část z těchto úvěrů ovšem nebyla použita na koupi bytů nebo rodinných domů, ale na vyplacení méně výhodných půjček.

Oživení bytové výstavby patrně pomůže slovenským stavebním firmám, které se několik let potýkají s nedostatkem zakázek. Do finančních potíží se dostala například největší stavební firma Doprastav, která letos v dubnu získala soudní ochranu před věřiteli.

14.06.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...