1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Plynovod South Stream přes Bulharsko má stavět Timčenkova firma

pipeline1Sofia - Mnohamiliardovou zakázku na výstavbu bulharského úseku plynovodu South Stream zadal ruský monopolní vývozce zemního plynu Gazprom konsorciu vedenému ruskou společností Strojtransgaz.

Tu vlastní miliardář Gennadij Timčenko, který se stal jedním z terčů amerických sankcí proti Rusku. Výsledek výběrového řízení v Sofii oznámil zástupce Gazpromu Leonid Čugunov.

Zakázka má podle agentury Reuters hodnotu odhadem přes tři miliardy eur (přes 82 miliard Kč). Strojtransgaz spolu s několika bulharskými podniky byly vybrány z 11 uchazečů, uvedl Gazprom.

Plynovod South Stream má přivést ruský plyn do Evropy z jihu a obejít Ukrajinu podobně, jako to již udělal plynovod Nord Stream ze severu. Gazprom v projektu pokračuje bez ohledu na to, že Evropská unie začala po ruské anexi Krymu klást jeho realizaci překážky a zastavila schvalovací proces.

South Stream má podle současných plánů začít přepravovat ruský plyn do Evropy od konce roku 2015. Má vést po dně Černého moře do Bulharska a dál přes Srbsko, Maďarsko, Slovinsko a Rakousko až do severovýchodní Itálie. Další větve mají směřovat do Chorvatska, Makedonie, Řecka a Turecka.

Ročně má plynovod přepravit asi 63 miliard metrů krychlových plynu, což je zhruba 15 procent objemu, který Evropa ročně spotřebuje. Plné kapacity by měl dosáhnout v roce 2018.

02.06.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...