1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Stavební firma BAK chce růst tržeb ke třem mld. Kč, i díky Legu

BAK stavebni spolecnost logoTrutnov - Stavební společnost BAK Trutnov by chtěla příští rok zvýšit tržby přibližně o třetinu ke třem miliardám korun z letos očekávaných 2,2 miliardy korun.

K růstu výkonů by firmě měla významně přispět minulý týden zahájená stavba továrny pro společnost Lego v Kladně za přibližně 1,5 miliardy korun. Tržbami u tří miliard korun by se firma BAK vrátila na hodnoty obratu z posledního předkrizového roku 2008. ČTK to řekl generální ředitel firmy BAK Dušan Čížek.

Letošním očekávaným růstem tržeb na 2,2 miliardy Kč z loňských 1,95 miliardy Kč i plánovaným růstem v příštím roce jde BAK proti trendu současného trvalého poklesu českého stavebnictví. Podle ČSÚ výroba velkých stavebních firem v Česku v letošních prvních třech čtvrtletích klesla o 13 procent. Podle šéfa Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslava Maška se situace nezlepší bez výrazných proinvestičních opatření státu.

BAK, který má asi 300 zaměstnanců, však podle Čížka na státní zakázky nespoléhá. "Naše výkony táhne soukromý sektor," řekl. Vedle stavby továrny Lego, která potrvá do roku 2015 a je jednou z vůbec největších současných stavebních zakázek v ČR, firma BAK nedávno zahájila stavbu polyfunkčního objektu pro strojírny Erwin Junker v Holicích na Pardubicku. Významnou část obratu firmy budou podle Čížka i v příštím roce tvořit stavby bytů v Praze, například projekty Zlatice a Veleslavín.

Důležitou letošní zakázkou pro BAK byla stavba nové lanovky na Sněžku za zhruba 300 milionů korun. Lanovka je stavebně hotová a nyní ji čekají zátěžové zkoušky, revize a inspekční prohlídky. První lidi by lanovka mohla svézt 21. prosince, tedy o zhruba tři měsíce dříve, než určuje smlouva o dílo.

Z významných letos dokončených staveb Čížek jmenoval líheň kuřat za čtvrt miliardy korun v Chropyni na Kroměřížsku pro koncern Agrofert. Významný objem tržeb firma BAK letos také získala z výstavby obchodního centra Pivovar Děčín. Ze staveb pro veřejný sektor tvoří hlavní část kanalizace, například na Jaroměřsku či v Mladé Boleslavi. Pro město Hradec Králové firma BAK letos zahájila opravu historické Bílé věže, která je dominantou a symbolem města.

19.11.2013  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...