1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Stavební firma VW WACHAL meziročně navýšila tržby, skončila však ve ztrátě

Building in progressKroměříž - Stavební společnost VW WACHAL z Kroměříže loni utržila z prodeje výrobků, služeb a zboží téměř 1,014 miliardy korun, meziročně zhruba o 405,4 milionu korun více. Zatímco v roce 2021 zaznamenala zisk asi 8,4 milionu korun, za loňský rok skončila ve ztrátě přibližně 11,2 milionu korun.

Může za ni především výrazný nárůst cen vstupů i přechodná nedostupnost některých komodit. ČTK to zjistila z výroční zprávy podniku založené ve Sbírce listin.

Hospodaření firmy loni ovlivnila doznívající pandemie covidu-19 a především válka na Ukrajině, která přestala pouštět svou pracovní sílu ven ze země. Uvalené sankce na Rusko pak znemožnily dovoz některých klíčových komodit. "Prudce se zdražily energie, jejichž navýšení se následně promítlo ve všem ostatním. Stavební materiál tak samozřejmě dál prudce zdražoval, subdodavatelé vypovídali již uzavřené smlouvy nebo skokově navyšovali ceny a přestávali držet smluvené termíny," uvedl ve výroční zprávě předseda představenstva Viliam Wachal.

Ve stavebnictví je podle něj běžné mít smluvené pevné ceny, nepracuje se s inflačními doložkami, případné navýšení cen je tedy na domluvě obou subjektů. "V případě nedohody nezbývalo než se obrátit na soud či smlouvy začít vypovídat pro podstatnou změnu okolností. Naše společnost vedla dlouhá jednání se všemi našimi investory. Povětšinou situaci chápali, ale byli často svázání zákonem o zadávání veřejných zakázek, nedostatkem financí nebo příliš přísnými a jednostranně uzavřenými smlouvami. S řadou investorů jsme se dokázali dohodnout alespoň na nějakém navýšení ceny," uvedl Wachal.

Způsobená situace na trhu podle něj vedla k propadu nových zakázek, především v soukromém sektoru. Ve veřejném se kvůli tomu zvýšila konkurence a také tlak na nižší nabídkovou cenu. "Prudce rostoucí ceny však způsobily, že spousta soutěží byla po odevzdání nabídek zrušena, protože nabízené ceny byly mnohem vyšší než předpokládaná cena. To bylo způsobeno faktem, že řada těchto projektů byla naprojektována často před několika lety, kdy byla cenová hladina podstatně nižší," uvedl předseda představenstva.

Mezi nejvýznamnější zakázky, které firma loni uzavřela, patří rekonstrukce objektu nemocnice v Kolíně, novostavba záchranné stanice pro živočichy v Praze-Jinonicích nebo rekonstrukce sokolovny v Hulíně na Kroměřížsku. Na loňských tržbách podniku se nejvýrazněji podílely výstavba centrální hasičské stanice v Novém Jičíně, rekonstrukce Bubenečské koleje v Praze, výstavba depozitáře ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku a budování chovné stanice pro slony ve zlínské zoo.

Čistá aktiva podniku přesahovala na konci loňského roku 456,8 milionu korun. Vlastní kapitál byl 51,6 milionu korun, cizí zdroje činily více než 397,1 milionu korun. Loni firma zaměstnávala průměrně 109 lidí, předloni o 19 pracovníků méně. Pro letošek usilovala o stabilizaci ročních tržeb na úrovni alespoň jedné miliardy korun a návrat k ziskovosti.

22.12.2023 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...