1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Stavebnictví letos po pětiletém propadu poroste, čekají stavaři

Building in progressPraha - České stavebnictví by mělo letos po pětiletém propadu podle šéfů stavebních firem vzrůst o 0,7 procenta.

Výraznější růst očekávají až v roce 2015, kdy by sektor měl přidat 2,9 procenta. Vyplývá to z nejnovější Kvartální analýzy českého stavebnictví, jejíž celé znění představily společnosti CEEC Research a KPMG Česká republika.

První měsíce letošního roku ukazují, že se stavebnictví pomalu odráží od pomyslného dna. Meziročně totiž vzrostl objem stavební produkce, ale i počet stavebních zakázek vypsaných a zadaných veřejnými institucemi.

"Výsledky interview s řediteli stavebních firem ukazují, že české stavebnictví by se mělo v letošním roce začít stabilizovat (+0,7 procenta) a v příštím roce už i mírně růst (+ 2,9 procenta). Sektoru pomohlo jednak příznivější počasí na začátku roku, ale také intenzivní nárůst objemu veřejných zakázek (v prvním čtvrtletí až o 63,3 procenta)," přiblížil výsledky nejnovější Kvartální analýzy českého stavebnictví ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek.

Pozitivní trendy v poslední době vnímá i ředitel jedné z největších stavebních společností v ČR Dan Ťok ze Skansky. "Mám pocit, zejména podle výsledků a z debat se svými kolegy, že se stavební trh začíná pomalu zlepšovat. Tedy ve smyslu, že se pokles trhu zastavuje a začne snad již zvolna růst," prohlásil Ťok s tím, že to platí zejména o pozemním stavitelství a železničních stavbách. "Silniční stavitelství bude na zlepšení čekat nejdéle," myslí si šéf Skansky.

Právě situace v silničním stavitelství bude velmi záležet na investiční politice státu, kterou stavaři příliš neovlivní. Ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) nicméně slibuje, že se nemají čeho bát. "Nikdo na ministerstvu dopravy nesedí se založenýma rukama. Příprava řady staveb už probíhá, u dalších máme před vypsáním otevřených výběrových řízení, a tento pro stavaře pozitivní trend bude v roce 2015 ještě nabývat na intenzitě," prohlásil ministr Prachař.

Hlavně menším stavebním firmám by mohly pomoci energetické úpravy domů financované z programu Nová zelená úsporám. "Jedna miliarda korun podpory v tomto programu může přinést v průměru až 2700 nových pracovních míst, a to zejména právě ve stavebnictví," tvrdí ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Podle Pavla Klimenta, partnera odpovědného za služby pro realitní a stavební společnosti KPMG Česká republika, jsou pozitivní očekávání šéfů stavebních firem dobrou zprávou. "Bohužel na odstranění základního problému tohoto sektoru, tedy výrazného převisu nabídky nad poptávkou, je očekávaný růst zatím příliš malý," krotí přehnaný optimismus Kliment.

České stavebnictví výrazně zasáhla končící ekonomická krize. Během ní od roku 2008 přišlo o 443 miliard korun, což je obrat za celý jeden rok. Podle nejnovější analýzy statistických dat za tu dobu zkrachovalo 41 větších firem, o práci v sektoru však přišlo až 50.000 lidí.

Statistiky za první měsíce letošního roku však ukazují, že stavebnictví chytá druhý dech. Stavební produkce i díky příznivému počasí v zimě za první tři měsíce tohoto roku vzrostla o 8,4 procenta. Zlepšení si stavaři slibují i od současné vlády, která ve svém programovém prohlášení slíbila zlepšit investiční politiku státu a více investovat do velkých infrastrukturních projektů.

05.06.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...