1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Výkon stavebnictví hradeckého kraje za leden až září vzrostl o desetinu

house workerHradec Králové - Výkony největších stavebních firem v Královéhradeckém kraji za prvních devět měsíců loňského roku meziročně vzrostly o 9,6 procenta na 2,2 miliardy korun. Stavebnictví tak značně zpomalilo růst, který ještě v prvním pololetí činil 17 procent.

I tak šlo v rámci ČR stále o nadprůměrný výsledek, protože republikově stavebnictví zvýšilo základní stavební výrobu v běžných cenách o 7,9 procenta. Údaje se týkají firem s více než 50 zaměstnanci. Vyplývá to z předběžných dat Českého statistického úřadu.

Růst stavební výroby se odrazil ve zvýšení počtu pracovníků o 11 procent na 1549 lidí. Produktivita stavebních firem tak při zhruba desetiprocentním růstu výkonů klesla o jedno procento.

Průměrná hrubá mzda zaměstnanců ve stavebnictví kraje v prvních třech čtvrtletích loňského roku meziročně vzrostla o čtyři procenta na 32.413 korun. Za celostátním průměrem mzdy nadále značně zaostávaly, mezi kraji šlo o nejnižší průměrnou mzdu. V celé republice mzdy ve stavebnictví meziročně vzrostly o 8,1 procenta na 47.427 korun.

V krajském porovnání byla hodnota stavební výroby v Královéhradeckém kraji na podprůměrném 13. místě. Nižší výkon měly jen stavební firmy v Karlovarském kraji. Důvodem tradičně nízké stavební výroby v Královéhradeckém kraji je to, že v něm nesídlí žádná velká stavební společnost, která by s vlastními lidmi stavěla dálnice či jiné velké stavby.

26.01.2024 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...