1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Výstavba bytů na Slovensku se v závěru loňského roku zotavila z útlumu

house construction1Bratislava - Výstavba bytů na Slovensku se v posledním čtvrtletí loňského roku zotavila z útlumu. Přibylo zkolaudovaných bytů i vydaných stavebních povolení, informoval ČTK slovenský statistický úřad.

 

Na Slovensku bylo dokončeno 6870 bytů, což byl nejvyšší počet za poslední čtvrtletí od roku 2010. V meziročním srovnání úřady zkolaudovaly o 13,9 procenta bytů více, zatímco ve třetím loňském čtvrtletí hlásily pokles o 22 procent.

 

Například v Bratislavském kraji, kde je nejvyšší životní úroveň a také nejdražší nemovitosti z celé země, počet dokončených bytů loni v posledním čtvrtletí stoupl meziročně o polovinu. Region kolem slovenské metropole se tak počtem kolaudací bytů po dvou útlumových letech dostal na průměr z doby před vypuknutím epidemie nemoci covid-19.

 

Za celý loňský rok počet zkolaudovaných bytů na Slovensku meziročně stoupl o 3,3 procenta, v předchozích dvou letech naopak klesal.

 

Loni v posledním čtvrtletí úřady na Slovensku vydaly povolení k výstavbě 5521 bytů, což představuje meziročně nárůst o 12,6 procenta. Za celý rok zhruba stejným tempem počet vydaných stavebních povolení naopak klesl.

 

Na konci loňska bylo na Slovensku rozestavěno 77.729 bytových jednotek, což byl srovnatelný počet s rokem 2022. Většinu rozestavěných a dokončených bytů tvořily byty v rodinných domech.

 

Ceny bytů a domů na Slovensku loni v posledním čtvrtletí podle dřívějších údajů slovenských statistiků zmírnily tempo meziročního poklesu na 1,1 procenta po snížení o 3,8 procenta v předchozím čtvrtletí. Reality tak zlevnily třetí čtvrtletí v řadě. Tomuto vývoji předcházel růst úrokových sazeb hypotečních úvěrů, dříve v době levných půjček bydlení v zemi naopak výrazněji zdražovalo.

08.03.2024 Zdroj: ČTK

 

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...