1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Brněnský výrobce turbín Ekol získal významnou zakázku v Polsku

EKOL logoBrno - Brněnský výrobce turbín Ekol získal významnou zakázku v Polsku. Za 19 milionů polských zlotých (asi 126 milionů korun) tam dodá parní kondenzační turbínu pro novou spalovnu v přístavním městě Štětín.

ČTK to řekl technický ředitel společnosti Jan Saňka.

Ekolu se v Polsku daří. Další zakázku má v Elblagu a aktuálně expeduje turbínu do Bialystoku. "V Polsku je v současnosti boom staveb spaloven, takže tyto zakázky s tím úzce souvisí," uvedl Saňka. Nová spalovna ve Štětíně bude spalovat přibližně 150.000 tun za rok a získá tím více než 14 MW elektřiny a 32 MW tepla. V provozu bude v roce 2016 a celková cena výstavby vyjde na 711 milionů zlotých (asi 4,7 miliardy korun).

Podle Saňky má Ekol zakázky i v Bělorusku, Rumunsku nebo Egyptě. V současnosti staví také energetické centrum asi 100 kilometrů jižně od Bagdádu. Cena zakázky je kolem deseti milionů euro.

Společnost Ekol patří mezi přední české výrobce turbin, její tržby předloni dosáhly 1,5 miliardy Kč. Podstatná část její produkce míří na vývoz. Aktuálně firma jedná o prodeji tří čtvrtin podniku čínské strojírně ShaanGu. Podle Saňky se o případném prodeji rozhodne do konce roku. Čínská firma je největším čínským výrobcem kompresorů využívaných zejména v chemickém průmyslu nebo hutích. Podle Saňky by fúze Ekolu postupně zajistila až 20 dodávek turbín ročně.

Součástí případné dohody se společností ShaanGu je i budoucí opce na získání zbývajícího 25procentního podílu ve skupině Ekol v následujících sedmi letech od nákupu majoritního podílu.

Shaangu Power se sídlem v Si-anu, což je metropole středočínské province Šen-si, vyrábí kompresory, turbiny a další zařízení pro energetiku a průmysl. Firma je součástí skupiny Shaanxi Blower.

04.09.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...