1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

Čerpadlářskému holdingu Sigma Group loni klesly tržby i zisk

cerpadloLutín - Čerpadlářskému holdingu Sigma Group loni klesly konsolidované tržby meziročně o 7,6 procenta z 1,59 miliardy korun v roce 2012 na 1,468 miliardy korun.

Zisk seskupení Sigma Group se v roce 2013 podle předběžných výsledků snížil z předloňských 126 milionů na 121,3 milionu korun. V posledním čísle podnikového zpravodaje to oznámil ekonomický ředitel společnosti Sigma Group Vladimír Novák.

"V roce 2013 prošla skupina Sigma obtížnější fází svého vývoje. Vlivem přechodného, ale citelného poklesu zakázkové náplně došlo po několika letech k relativně významnému snížení celkových tržeb i tržeb ve vlastní výrobě čerpadel," uvedl Novák.

Řada odběratelů loni rušila či odkládala investiční akce, takže v oboru výroby čerpadel ubývalo obchodních příležitostí. Strojírenská firma se proto snažila snížit náklady, aby udržela rentabilitu provozu. Redukován musel být také plán investic a oprav. V předchozích dvou letech Sigma Group každoročně investovala zhruba 80 milionů korun, loni to bylo 35 milionů korun.

"Ve srovnání s roky předešlými byl rok 2013 náročným obdobím. Pokračující omezování či odkládání velkých investic u tradičních odběratelů má za výsledek zhoršení odbytových možností. Navíc, ve snaze získat co nejvíce za co nejméně dochází u vypsaných tendrů k razantnímu zpřísňování smluvních parametrů," uvedl předseda představenstva společnosti Sigma Group Milan Šimonovský.

V roce 2012 čerpadlářskému holdingu Sigma Group vzrostly konsolidované tržby o 50 milionů korun z 1,545 miliardy v roce 2011 na 1,59 miliardy korun. Seskupení Sigma Group zároveň zvýšilo zisk o více než čtvrtinu na 126 milionů korun.

Akciová společnost Sigma Group, která je mateřskou firmou holdingu, se zabývá výrobou čerpadel pro energetiku, vodní hospodářství, zemědělství, chemii či hutě a doly. Více než dvě třetiny tržeb skupina získává na zahraničních trzích, přičemž mezi hlavní exportní teritoria patří Rusko a Slovensko.

Například na Slovensku se lutínská firma podílí na dostavbě jaderné elektrárny Mochovce. Na zahraničních trzích Sigma Group spolupracuje s ruskou společností Rosatom, která se ucházela o dostavu jaderné elektrárny Temelín. Tendr byl nakonec zrušen.

Hlavním tuzemským odběratelem Sigmy Group je energetická skupina ČEZ. Důležitými zákazníky v Česku jsou v posledních letech také společnosti Elektrárny Opatovice, Dalkia ČR, Teplárny Brno, OKD či Sokolovská uhelná.

Holding Sigma Group tvoří 15 vývojových, výrobních a obchodních společností orientovaných na čerpací techniku. Mateřská společnost holdingu Sigma Group zaměstnává zhruba pět stovek lidí a má základní kapitál 89 milionů korun. Jediným akcionářem společnosti Sigma Group je kyperská firma TZ STONES MINING LIMITED.

07.07.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...