1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Připojte se:

Facebook

ČZ prodala za letošní první pololetí zboží za 765 milionů korun

machinery 2Strakonice - Strakonická strojírenská firma ČZ za letošní první pololetí získala z prodeje zboží 765 milionů korun. Je to o 3,5 procenta více než ve stejném období loňského roku.

Větší část prodeje se týkala exportu, společnost prodala vývozem zboží za 484 milionů korun. Loni to bylo za prvních šest měsíců o 41 milionů korun méně. ČTK o tom informoval mluvčí ČZ Strakonice Jan Pěnkava.

Firma vyváží především turbodmychadla pro naftové motory nákladních a užitkových vozidel a další autodíly, odlitky z hliníku a litiny, formy a nástroje. Export zůstává z hlediska perspektivy jednou z priorit společnosti. "Co se týká zahraničí, ČZ chce zvýšit svoji účast na perspektivních rostoucích trzích, jako Čína, Rusko, Turecko a podobně. Vedle těchto našich přímých obchodních aktivit vstupujeme na nová teritoria i takzvaně nepřímo, tedy dodávkami pro naše stávající zákazníky z řad velkých nadnárodních firem," uvedl Pěnkava. Dodal, že například výrobce zemědělské techniky John Deere, který patří mezi zákazníky ČZ, expanduje do takových zemí, jako jsou Mexiko nebo Argentina.

Strakonická společnost zaměstnává 990 lidí, což je nepatrně méně než loni. Průměrná měsíční mzda ve firmě za rok stoupla z 20.919 na 21.770 Kč. Podnik, který loni utržil přes 1,4 miliardy korun, patří k nejvýznamnějším zaměstnavatelům na Strakonicku.

Historie firmy sahá do roku 1919, kdy se v tehdejší Jihočeské zbrojovce vyráběly zbraně. O deset let později se výroba rozrostla o jízdní kola, v roce 1932 byla zahájena sériová výroba motorových kol a o tři roky později se objevily na trhu první strakonické motocykly. Tím začala slavná éra motocyklové produkce pod značkou ČZ. Výrobní aktivity se pak rozrostly o řetězy a obráběcí stroje. Po válce byla továrna znárodněna a zbrojní výroba byla ukončena. Po privatizaci v roce 1993 se výroba orientuje především na potřeby automobilového průmyslu.

20.09.2014  ČTK

PŘEDPLAŤTE SI

Nenechte si ujít...